X

Αντιδράσεις και στην Ελλάδα για την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Παγκόσμια ανησυχία για την απόφαση Τραμπ. Το σχόλιο της Φώφης Γεννηματά και το αίτημα της ΚΟ του ΚΚΕ στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας.

Ant1news

Παγκόσμια ανησυχία και σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου  Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μεταφέροντας την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ. Θέση για το θέμα παίρνουν και πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η σε ανακοίνωσή της η Φώφη Γεννηματά σημειώνει ότι «η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία της χώρας του συνιστά πράξη που περικλείει σοβαρούς κινδύνους και θα έχει βαθύτατα ζημιογόνες συνέπειες για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή. Προδικάζει το status της πόλης ως πρωτεύουσας μόνο του Ισραήλ ενώ παραβιάζει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια «λύση δύο κρατών» και περιφρονεί το σύνολο της Παγκόσμιας κοινής γνώμης η οποία τάχθηκε ενάντια σ’ αυτή την απόφαση».

«Ελπίζουμε ότι την τελευταία στιγμή θα επικρατήσει η λογική και δεν θα υλοποιηθεί η εν λόγω επικίνδυνη απόφαση» σημειώνει ακόμα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και καταλήγει με ένα ρώτημα προς την ελληνική κυβέρνηση αν «θα καταδικάσει αυτή την ανεύθυνη πράξη ή μήπως οι έπαινοι Τσίπρα προς την εξωτερική πολιτική Τράμπ τον εμποδίζουν να κάνει κάτι τέτοιο;». 

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη, στις 13.00, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, με τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι.

Την ίδια ώρα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση,  αποφασιστικά αυτή την πρόκληση και ζητάει να συγκληθεί επειγόντως η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Η απόφαση των ΗΠΑ που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τράμπ στις 6/12/17, για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως “πρωτεύουσα του Ισραήλ” είναι πολύ επικίνδυνη, συνιστά ένα νέο έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και δυναμιτίζει τη λύση για ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», επισημαίνει η ΚΟ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «είναι επιτακτικά αναγκαίο να καταγγελθεί η επικίνδυνη απόφαση των ΗΠΑ, που ρίχνει “λάδι στη φωτιά” και πυροδοτεί νέες εντάσεις - συγκρούσεις στην περιοχή μας, να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και να προχωρήσει η κυβέρνηση στην άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Βουλή, τον Δεκέμβριο του 2015».