X

Διπλή επίθεση της ΝΔ σε Άγκυρα και Μαξίμου για τις τουρκικές προκλήσεις

Η ΝΔ χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις δηλώσεις Γιλντιρίμ, ωστόσο εξαπολύει επίθεση και κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που προετοίμασε την επίσκεψη Ερντογάν.

Ant1news

«Προκλητικές και απαράδεκτες» χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο οποίος έκανε λόγο για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, ωστόσο κατηγορεί και την κυβέρνηση για "ελλειμματική" προετοιμασία στην επίσκεψη Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος στην δήλωση του αναφέρει ότι «μόλις 4 ημέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιλντιρίμ κάνει προκλητικές δηλώσεις για "γκρίζες ζώνες", αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία σε πολλά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο».

Παράλληλα, προσθέτει ότι «οι δηλώσεις αυτές αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες,  αμφισβητούν ευθέως τόσο τη Συνθήκη της Λωζάνης όσο και εκείνη των Παρισίων του 1947. Είναι γι' αυτό προκλητικές και απαράδεκτες».

«Οι δηλώσεις Γιλντιρίμ δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι λόγω της ελλειμματικής προετοιμασίας της Κυβέρνησης, η επίσκεψη Ερντογάν όχι μόνον δεν βελτίωσε, αλλά τραυμάτισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

 

Το Ποτάμι: Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού βρίσκονται σε ευθεία διάσταση με τα διεθνώς ισχύοντα

«Το βαθύ κράτος της Άγκυρας αναδύεται για μια ακόμα φορά με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας που βρίσκονται σε ευθεία διάσταση με τα διεθνώς ισχύοντα. Κι αυτό, λίγα μόλις εικοσιτεράωρα μετά την επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του Προέδρου Ερντογάν που υποτίθεται, είχε ως σκοπό τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων» αναφέρει σε ανακοίνωση του Το Ποτάμι.

Όπως σημειώνεται, «αν αυτή είναι η Τουρκία που τόσα απαιτεί από την ευρωπαϊκή οικογένεια και τόσα αντίθετα με κάθε έννοια δικαίου πράττει για αντιπερισπασμό στα ιστορικά και τρέχοντα ανομήματά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Δύση γενικότερα, καλό είναι να αναλογιστούν αν ένα τέτοιο κράτος έχει να προσφέρει σε αυτές, στην ειρήνη και την σταθερότητα».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Προκλητικές και απαράδεκτες οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού

«Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού είναι προκλητικές και απαράδεκτες. Ό,τι και αν ισχυρίζεται ο κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ, το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στα νησιά και στις βραχονησίδες του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητη», δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Καμία προσπάθεια αμφισβήτησης του νομικού καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου, της Συνθήκης της Λωζάνης και του Διεθνούς Δικαίου δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα», συμπλήρωσε.