X

ΝΔ για Σκοπιανό: συναίνεση μόνο για συνολική λύση - “Ελευθέρας” για συμμετοχή σε συλλαλητήρια

Το «μήνυμα» Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Τι ξεκαθαρίστηκε στην συνεδρίαση των Τομεαρχών.

Ant1news

Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συναίνεση της ΝΔ για το Σκοπιανό, αν η συμφωνία αφορά μόνο το όνομα, σημειώνουν πηγές του κόμματος, μετά το τέλος της συνεδρίασης των Τομεαρχών, υπό τον Κ. Μητσοτάκη, όπου αποκρυσταλλώθηκε η θέση της ΝΔ, αλλά και άναψε «πράσινο φως» για συμμετοχή στελεχών του κόμματος σε συλλαλητήρια για το ζήτημα των Σκοπίων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, συντηρώντας την πολιτική αντιπαράθεση, ζητά «ενημέρωση από την κυβέρνηση για την κοινή της ενιαία θέση και την πορεία της διαπραγμάτευσης».  

Κατά την συνεδρίαση των τομεαρχών, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο K. Μητσοτάκης, που έκανε λόγο για "θέατρο σκιών" απο την Κυβέρνηση,  διεμήνυσε πως για την αξιωματική αντιπολίτευση η «κόκκινη γραμμή», όπως διαμορφώθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης μέχρι στο Βουκουρέστι, περιλαμβάνει τρεις απαράβατες προϋποθέσεις: 

  • Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό 
  • Erga omnes για όλες τις χρήσεις έναντι όλων
  • Αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού.

Η ΝΔ διευκρινίζει ότι η αποκήρυξη μπορεί να γίνει μόνο μέσα μέσω διμερούς συμφωνίας η οποία θα υιοθετηθεί κατόπιν θέση από τον ΟΗΕ.

«Από τη στιγμή που προκύψει συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση, θα περάσει από τα θεσμικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας και η θέση θα υιοθετηθεί από όλους μας και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα», τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «ουδόλως είναι δεδομένη η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας σε μία λύση μόνο για το όνομα».

«Δεν υπήρξε καμία απολύτως απαγόρευση σε κανένα στέλεχος μας είτε να εκφράσει την άποψή του είτε να πάει σε συλλαλητήριο», σημειώνουν πηγές της ΝΔ, δίνοντας «ελευθέρας» σε βουλευτές και στελέχη.