X

“Όχι” Μητσοτάκη σε ενημέρωση από Καμμένο για τα ελληνοτουρκικά

Ο Κ. Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως την ΚΟ της ΝΔ για τις τουρκικές προκλήσεις. Γιατί αρνήθηκε ενημέρωση από τον ΥΠΕΘΑ. Επικοινωνία Καμμένου - Κικίλια.

Ant1news

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ Βασίλη Κικίλια είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, εξέφρασε τη βούλησή του να ενημερώσει σχετικά και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μόναχο, όπου θα συμμετέχουν στην 54η Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας, στις 16 και 17 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, πηγές της ΝΔ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επεσήμαναν πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία άτυπη ενημερωτική συνάντηση που αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο». Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν πως η ΝΔ έχει ζητήσει να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την κατάσταση στο Αιγαίο παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και κεκλεισμένων των θυρών.

Στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί, μάλιστα, την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Η συνεδρίαση υπό την Προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γίνει αύριο, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ μετά από χθεσινοβραδινή σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ότι αναβάλλει για λίγες ημέρες την κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής κατά του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για το θέμα της Σ. Αραβίας, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.

Εν τω μεταξύ, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως όπως χρησιμοποιεί όλα τα πολιτικά εργαλεία προς χάριν της εσωτερικής του ισορροπίας και απειλεί την αξιωματική αντιπολίτευση, το ίδιο πράγμα δυστυχώς κάνει και στα εθνικά. Σε συνέντευξή του στον Σκάι ο κ. Κικίλιας τόνισε πως η ΝΔ έχει μια εθνική στάση. «Οι Τούρκοι μας είπαν ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος και οι κύριοι της κυβέρνησης, απάντησαν δια του υπουργείου Εξωτερικών, ότι οι Τούρκοι δεν ξέρουν γεωγραφία. Αυτή είναι σοβαρή, στιβαρή εθνική πολιτική;», διερωτήθηκε τονίζοντας πως οι γκρίζες περιοχές του Αιγαίου πολλαπλασιάζονται η μία μετά την άλλη, με την ενδοτική πολιτική «του δε μιλάω και δεν διεκδικώ τα δικαιώματά μου».

Κουμουτσάκος: η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα που οδήγησαν στην κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, δήλωσε ότι:

Μετά την πειρατική ενέργεια σε βάρος ελληνικού σκάφους, μέσα στα χωρικά μας ύδατα στα Ίμια, η Άγκυρα μεταφέρει τώρα τις προκλήσεις στο Καστελόριζο. Ταυτόχρονα συνεχίζει να εμποδίζει την έναρξη γεωτρήσεων στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. παραβιάζοντας κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο.

Με αυτά τα δεδομένα, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί αδιανόητο ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογο του ο κ. Τσίπρας δεν επισήμανε τα αυτονόητα

-Ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες,

-ότι τα Ίμια είναι Ελληνικά και

-ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί να αμφισβητούνται με οποιονδήποτε τρόπο τα  κυριαρχικά της δικαιώματα

Να είναι προσεκτικός όταν κάνει δηλώσεις, συστήνει κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με τοπ ΑΠΕ-ΜΠΕ,  στον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο. «Θα περίμενε κανείς, τουλάχιστον για εθνικά θέματα, ο κ. Κουμουτσάκος να διαβάζει προσεκτικά τα όσα έχει ήδη πει ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πριν κάνει δηλώσεις που εκθέτουν τόσο τον ίδιο, όσο και το κόμμα του» αναφέρει χαρακτηριστικά.