X

Διπλό μήνυμα Γεννηματά και ανοίγματα από Μητσοτάκη και Δραγασάκη

Σαφές μήνυμα προς τα δύο μεγάλα κόμματα και προς το εσωτερικό του νέου φορέα. "Πρωτεύει το κοινό αίτημα" τόνισε ο Μητσοτάκης. Πεδία συνεννόησης "βλέπει" ο Δραγασάκης.

Ant1news

Με μηνύματα προς το εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ολοκλήρωσε την ομιλία της στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα, η Φώφη Γεννηματά.

«Αρκετές φορές αισθάνθηκα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περισσότερη γενναιοδωρία, από όλες τις πλευρές. Γι' αυτό δέχτηκα, σε αυτή τη μεταβατική φάση, αντί τις εκλογές, τη συνθετική αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα. Βάρυνε σε όλους μας η πίστη στο εγχείρημα. Από αύριο βέβαια, όλοι δοκιμάζονται και κρίνονται», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς το εσωτερικό του νέου φορέα.

Αυστηρό μήνυμα έστειλε όμως και στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι γύρισε τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω. «Δεν είναι επιτέλους προοδευτική διακυβέρνηση η συγκυβέρνηση με ακροδεξιούς λαϊκιστές» είπε παράλληλα η κα Γεννηματά. Από το στόχαστρό της δεν έλειψε ούτε η Νέα Δημοκρατία. «Η δεξιά δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ 2004-2009 που οδήγησε στον εκτροχιασμό της οικονομίας. Δεν είναι προοδευτική αλλαγή η πολιτική της ΝΔ για τη στήριξη μόνο των ισχυρών και η αποδοχή των Κοινωνικών Ανισοτήτων ως φυσικό φαινόμενο».

 

Μητσοτάκης: πρωτεύει το κοινό αίτημα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι στο παρελθόν ήταν αντίπαλοι αλλά υπήρξαν στιγμές σύγκλισης όταν το εθνικό συμφέρον αυτό επέβαλε. "Και αυτό που προέχει σήμερα είναι η προάσπιση των θεσμικών αρμών της δημοκρατίας μας" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι "η τριετής λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μειώσει τη σημασία των ιδεολογικών διαφορών, καθώς αυτό που διακυβεύεται σήμερα η ίδια η ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Γιατί όταν υπονομεύονται ανοιχτά η Δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες Αρχές, η κοινοβουλευτική λειτουργία και ο Τύπος, τότε οι παραταξιακές αποχρώσεις θαμπώνουν ενώπιον του γκρίζου που τις απειλεί από κοινού. ‘Όταν το κράτος αλώνεται χυδαία από χιλιάδες κομματικούς πελάτες, η οικονομία σκοντάφτει σε παιχνίδια νέας διαπλοκής και ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάζεται από κυνισμό και προπαγάνδα, τότε οι εύλογες διαφωνίες μας υποχωρούν. Και όταν, βεβαίως, τα εθνικά θέματα γίνονται -στα κρυφά και υπογείως- φτηνά ερασιτεχνικά παιχνίδια μικροκομματισμού, τότε οι διαφορές μας αμβλύνονται μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο για την πατρίδα".

Τόνισε ότι πρωτεύει το κοινό αίτημα να μην περάσει ο καθεστωτικός αυταρχισμός την τάφρο της Δημοκρατίας και σημείωσε ότι αυτό προϋποθέτει συστράτευση όλων "για την περιφρούρηση του κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών μας".

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και για τη δυναμική που απελευθερώθηκε στη διαδικασία αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε λέγοντας ότι σε μια Δημοκρατία υπάρχουν, και πρέπει να υπάρχουν, διαφορετικές ιδεολογίες, που οδηγούν συχνά και σε πολιτικές συγκρούσεις, αλλά το εθνικό συμφέρον προέχει".

 

Δραγασάκης: πεδία συνεννόησης για προοδευτικές συγκλίσεις

Με την προσφώνηση «σύντροφοι και συντρόφισσες» και αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Γεννηματά ξεκίνησε τον δικό του χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

«Ανεξάρτητα από τις εύλογες παλαιές και τις νέες αντιπαλότητες που γεννά ο πολιτικός ανταγωνισμός, στις συνθήκες που διαμόρφωσε η κρίση, οι κοινωνικές ανάγκες που δηλώνουν ότι θα ήθελαν να εκφράσουν οι δυνάμεις του “Κέντρου” και της “κεντροαριστεράς” είναι εξ αντικείμενου “αριστερόστροφες”» επισήμανε με νόημα ο κ. Δραγασάκης. Και πρόσθεσε:

«Με αυτό εννοώ ότι μπορούν να απαντηθούν μόνο σε προοδευτική κατεύθυνση σε αντιπαράθεση με τον νεοφιλελευθερισμό. Αναδεικνύουν γι’ αυτό πεδία συνεννόησης και συνεργασίας που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για προοδευτικές συγκλίσεις».

 

Σημίτης: να είμαστε ειλικρινείς με την κοινωνία

«Η παράταξή μας πρέπει να είναι απόλυτα ειλικρινής στην επικοινωνία της με τους πολίτες. Τα μνημόνια δεν σκίζονται σε μια μέρα. Στο μέλλον η κάθε κυβερνητική πολιτική θα συγκαθορίζεται από τις συμφωνίες που ήδη υπάρχουν με την ΕΕ και τις υποχρεώσεις στους δανειστές. Απραγματοποίητες υποσχέσεις θα δίνονται αναμφίβολα από τα άλλα κόμματα. Θα πρέπει να καταγγελθούν αποφασιστικά. Γιατί ο πολίτης συνεργάζεται, αν ενημερώνεται σωστά», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Σημίτης μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μεταρρύθμιση σημαίνει μάχη, γιατί η κάθε μεταρρύθμιση θίγει προνόμια και πελατειακές σχέσεις, συναντά άρα αντιδράσεις και απαιτεί επιμονή και αντιπαράθεση», τονίζοντας: «Το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολο, αξίζει όμως να το προσπαθήσουμε».

Κάνοντας, εξάλλου, αναφορά στον Νίκο Αλιβιζάτο, για την επιτυχή συμβολή του στη διαδικασία εκλογής προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι πρέπει να προσελκυστούν πρόσωπα ικανά «που θα ενισχύσουν τη δυναμική της αλλαγής». Διότι, υπογράμμισε, «η νέα παράταξη δεν θα πρέπει να είναι άθροισμα μηχανισμών, ή πεδίο φιλοδοξιών κάποιων ομάδων. Το Κίνημα Αλλαγής δεν δημιουργήθηκε για να μοιράσει πόστα, εξουσίες ή να ικανοποιήσει προσωπικές φιλοδοξίες. Το Κίνημα Αλλαγής δημιουργήθηκε για να γίνει ένα ρεύμα ανανέωσης. Χρειάζονται γι΄ αυτό διαδικασίες ανοιχτές, εύκολα προσβάσιμες, ώστε να κινητοποιηθούν οι πολλοί, που αισθάνονται την ανάγκη μιας νέας έκφρασης και την απελευθέρωση από εντολές μηχανισμών και στενόμυαλες κομματικές πειθαρχίες».

«Εμείς που επιδιώκουμε μια κοινωνία με αυξανόμενη κοινωνική αλληλεγγύη, πρέπει να πιάσουμε τον παλμό της νέας εποχής και να ανοίξουμε αξιόπιστες προοπτικές» επισήμανε χαρακτηριστικά. «Εμείς που επιδιώκουμε μια κοινωνία με αυξανόμενη κοινωνική αλληλεγγύη, πρέπει να πιάσουμε τον παλμό της νέας εποχής και να ανοίξουμε αξιόπιστες προοπτικές» επισήμανε χαρακτηριστικά.