X

Πώς αποτίμησαν τα κόμματα την Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα

Βολές ΝΔ κατά της Κυβέρνησης. Αποστάσεις ΚΚΕ από το “κλίμα εφησυχασμού”. Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ζητά η Ένωση Κεντρώων.

Ant1news

Με διαφορετικό τρόπο, όπως άλλωστε αναμενόταν, αποτίμησαν τα κόμματα την έκβαση της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, όπου Τουσκ και Γιούνκερ έστειλαν αυστηρά μηνύματα στον Ερντογάν τόσο για τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο όσο και για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, o Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολίασε: «Γιούνκερ-Τουσκ έστειλαν από τη Βάρνα αυστηρά μηνύματα για Αιγαίο, Κύπρο και τα δύο παιδιά μας. Η στρατηγική μας, τα ερείσματα και οι συμμαχίες της χώρας, αποδίδουν καρπούς. Συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία. Προτεραιότητα, η ανάκαμψη της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας».

«Η Τουρκία οφείλει τώρα να ακούσει το ξεκάθαρο μήνυμα των εταίρων μας και να πράξει ανάλογα. Κάθε άρνησή της, την βάζει στο περιθώριο της Ευρώπης», δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ασκώντας κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης. «H συνάντηση της Βάρνας επιβεβαίωσε ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι πολύτιμο διπλωματικό εφόδιο και για την Ελλάδα και για την Κύπρο. Επιβεβαίωσε, όμως, και πόσο ορθή ήταν η θέση της Νέας Δημοκρατίας να διεθνοποιήσει εξ’ αρχής το ζήτημα των δύο στρατιωτικών μας. Δυστυχώς, με την αμηχανία της Κυβέρνησης χάθηκε πολύτιμος χρόνος», σημείωσε.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «το κλίμα εφησυχασμού, που καλλιεργείται μετά την ευρωτουρκική Σύνοδο της Βάρνας, ούτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ούτε πολύ περισσότερο πρέπει να κρύψει ότι επί της ουσίας πρόκειται για αναθέρμανση των συνομιλιών ΕΕ - Τουρκίας, σε μια σειρά ζητήματα, στη βάση της παραδοχής ότι η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ». «Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, που προωθείται μέσα από παζάρια κι ανταγωνισμούς κρατών και επιχειρηματικών ομίλων, πρέπει να αξιολογηθούν και οι όποιες φραστικές καταδίκες της Τουρκίας, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εγγύηση ούτε για την ειρήνη στην περιοχή ούτε για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

 

Η Ένωση Κεντρώων επαναφέρει το αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε «να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών ριζικά και όχι ερασιτεχνικά με αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, όπως κάνει η Κυβέρνηση». Αναφέρει επίσης ότι «καλλιεργήθηκαν αυταπάτες μετά τη Σύνοδο της Βάρνας περί δήθεν απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας», συμπληρώνοντας πως «πριν το μελάνι της Βάρνας καλά-καλά στεγνώσει, οι Τούρκοι αμετανόητα απειλούν».