X

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το “Severna Makedonija”

Η πρώτη αντίδραση των πολιτικών αρχηγών, μετά την ενημέρωση απο τον Πρωθυπουργό για το πλαίσιο συμφωνία με την πΓΔΜ.

Ant1news

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για συμφωνία με την ΠΓΔΜ και την μετονομασία της σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός. 

«Ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη» και καλεί τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία» .

Κίνημα Αλλαγής: υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης

Τηλεφωνική επικοινωνία και με την Φώφη Γεννηματά είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Μετά την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι «έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης. Η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, η συνταγματική αναθεώρηση, η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού είναι οι πάγιες πατριωτικές μας θέσεις.

Στη βάση αυτών των θέσεων θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο συμφωνίας που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προωθείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι Ευρωπαϊκές αρχές».

Κουτσούμπας: παραμένει το "σπέρμα" του αλυτρωτισμού

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σε σχετικά ανακοίνωση αναφέρει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, «με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, δίνει "πράσινο φως" στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή». Επισήμανε δε ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία. 

Ακόμα, ο γγ του ΚΚΕ επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι, «με αυτή τη συμφωνία, παραμένει το "σπέρμα" του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM περί "Μακεδόνα πολίτη" και "Μακεδονικής γλώσσας"».

Ο κ. Κουτσούμπας επανήλθε λέγοντας: «η συμφωνία αυτή είναι συστατική επιστολή για την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ», είπε, υποστηρίζοντας πως αυτός είναι κι ο στόχος της κυβέρνησης. «Αφήστε τις μεγαλοστομίες περί ιστορικών στιγμών, η συμφωνία αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από το ξαναμοίρασμα στην περιοχή των Βαλκανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο», σημείωσε και συμπλήρωσε πως οι πρώτοι που έσπευσαν να την χαιρετίσουν το State Department, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Λεβέντης: θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ακυρώσουμε τη συμφωνία

Ο Βασίλης Λεβέντης από την πλευρά του, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό , του είπε την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την παραχώρηση του ονόματος "Μακεδονία" και προσέθεσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία.