X

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για το Προσφυγικό

Έντονη διαμάχη, στον απόηχο της άτυπης Συνόδου της Κυριακής, στις Βρυξέλλες. Επίθεση εναντίον τους από ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Ant1news

Πυρά κατά της Κυβέρνησης εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο της άτυπης Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό της Κυριακής, στις Βρυξέλλες.

Στα «πυρά» της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε η Κουμουνδούρου, βάλλοντας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, λέγοντας ότι οι θέσεις τους αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» των ακροδεξιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στην δήλωση της, η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, αναφέρει «στην Ευρώπη οφείλουμε να μοιραστούμε την ευθύνη για το προσφυγικό. Όσες χώρες αρνούνται να την αναλάβουν πρέπει να υφίστανται περικοπές στα κοινοτικά κονδύλια». 

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει την άμεση εφαρμογή της απόφασης για την ενίσχυση της φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης,  με 10 χιλιάδες συνοριοφύλακες. Η Ν.Δ. έχει ήδη προτείνει κλειστά κέντρα φιλοξενίας για τους παράτυπους μετανάστες» σημειώνει η Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, καταλήγοντας ότι «η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που άνοιξε τα σύνορα, εξακολουθεί να είναι ανίκανη να διαχωρίσει πρόσφυγες από παράτυπους μετανάστες».

 

ΣΥΡΙΖΑ: η ΝΔ απλώνει «βούτυρο στο ψωμί» των ακροδεξιών

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του οποίου αναφέρεται «η κ. Σπυράκη καταφέρνει στην ίδια ανακοίνωση να μιλήσει για επιμερισμό της ευθύνης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και να κατηγορήσει την Ελλάδα για το προσφυγικό. Προφανώς και η ίδια η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ μπορεί να αντιληφθεί  την αντιφατικότητα αυτή και ότι τα επιχειρήματα περί υπαιτιότητας της Ελλάδας στη διαχείριση του προσφυγικού είναι ψωμί στο βούτυρο των ακροδεξιών δυνάμεων που κλείνουν τα σύνορα στην Ευρώπη και δεν αντιλαμβάνονται την κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη».

«Τα περί περικοπών στα κοινοτικά κονδύλια έχουν νόημα αρκεί να τα απευθύνει και στις διμερείς της επαφές με τα αδελφά κόμματα της ΝΔ  στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που ακολουθούν αυτήν την πολιτική. Βέβαια, δεν περιμέναμε ποτέ από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη να υπερασπιστεί τις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά περιμένουμε να μην αναπαράγει τα επιχειρήματα εκείνων των χωρών που κλείνουν τα σύνορα στους πρόσφυγες», καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

 

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ απο τα άλλα κόμματα

Εν τω μεταξύ, επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για "εκτός θέματος κοκορομαχίες" εξαπέλυσε το Κίνημα Αλλαγής,  τονίζοντας ότι "οι εθνολαϊκιστές της Ευρώπης θα αποφασίσουν για το Προσφυγικό".

«Πυρά» κατά της Κυβέρνησης και της ΝΔ εξαπολύει, με ανακοίνωση του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «οι προτάσεις που διατυπώθηκαν, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, αποδεικνύουν ότι όλοι τους -ανεξάρτητα από αποχρώσεις- συμφωνούν στην αύξηση των μηχανισμών καταστολής στα σύνορα, στο παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, στη δημιουργία χωρών - «αποθηκών», είτε μέσα είτε έξω από την ΕΕ. Οι θέσεις του Αλ. Τσίπρα (…) δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποστηρίζει στο ακέραιο την βάρβαρη κι απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση ταυτίζεται στην πράξη με τις θέσεις της ΝΔ και των άλλων κομμάτων».