X

Το Ποτάμι: πόσοι βγήκαν από τη φυλακή με πιστοποιητικά αναπηρίας χάρις στον νόμο Παρασκευόπουλου;

Με αφορμή την υπόθεση Φλώρου, ζητά αναλυτικά στοιχεία για περίπου 700 αποφυλακίσεις.

Ant1news

Αναλυτικά στοιχεία για τις για τις αποφυλακίσεις με πιστοποιητικά αναπηρίας που έγιναν με βάση το νόμο Παρασκευόπουλου ζητά το Ποτάμι, επισημαίνοντας ότι η “υπόθεση Φλώρου” δεν ήρθε “από το πουθενά”, αλλά είναι συνέπεια ενός κακού νόμου.

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή σύσσωμη η Κ.Ο. του Ποταμιού, με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη, κάνει λόγο για μια νέα βιομηχανία χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών για αποφυλακίσεις που προσβάλλει την Δικαιοσύνη, την κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το Ποτάμι θυμίζει την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή, όταν ψηφιζόταν ο περίφημος νόμος Παρασκευόπουλου, όπου είχε πει προς την Κυβέρνηση πως δεν την ενδιαφέρουν οι “φτωχοδιάβολοι” των φυλακών, αλλά οι πλούσιοι και οι διάσημοι και πως σε αυτούς παρέχει υπηρεσία. «Πώς θα μπορέσετε αύριο κ. Υπουργέ να αποτρέψετε την αποφυλάκιση ενός VIP κρατούμενου που θα σας φέρει δυο χαρτιά γιατρών που θα πιστοποιούν μια ανίατη και δύσκολα ανιχνεύσιμη αρρώστια. [...] Δεν σας ενδιαφέρουν αυτά όμως κ. Υπουργέ - δημόσιες σχέσεις κάνετε και είναι λυπηρό», είχε πει.

Επικαλούμενοι δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περίπου 700 αποφυλακίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου βάσει πιστοποιητικών αναπηρίας, το Ποτάμι ζητά απαντήσεις για το:

  1. Ποιός είναι ο αριθμός των κρατουμένων που έχουν αποφυλακιστεί από το 2015 έως σήμερα βάσει πιστοποιητικών αναπηρίας; Να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία.
  2. Ποιός είναι ο αριθμός των κρατουμένων που έχουν αποφυλακιστεί από το 2015 έως σήμερα βάσει πιστοποιητικών αναπηρίας ψυχικής νόσου; Να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία.
  3. Πόσοι από τους ανωτέρω κρατουμένους ήταν καταδικασμένοι για βαριά εγκλήματα; Να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία.
  4. Σκοπεύετε να προβείτε σε κατάργηση ή τροποποίηση της σχετικής διάταξης;
  5. Ποιά διαδικασία ακολουθείται από τα ΚΕΠΑ για την έκδοση πιστοποιητικών αναπηρίας και ποια διαδικασία ελέγχου για την αποφυγή έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών;
  6. Πόσα πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας έχουν βρεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου από τα έτη 2015 και μετά;