X

Πολιτική θύελλα για τα δάνεια των κομμάτων

Στην τελική ευθεία η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για επισφαλή δάνεια μέχρι και το 2012.

Ant1news

Στην τελική φάση εισέρχεται η μεγάλη έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για τα “επισφαλή δάνεια” που έλαβαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ μέχρι και το 2012, με την κλήτευση ως υπόπτων για τη διάπραξη κακουργήματος τόσο πρώην εκπροσώπων των δανειοδοτηθέντων όσο και τραπεζικών στελεχών, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ελεγχόμενες δανειοδοτήσεις αφορούν δανειακές συμβάσεις από το 2000 μέχρι και το τέλος του 2011 μεταξύ των κομμάτων και των ελεγχόμενων τραπεζών.

Το βασικό σημείο που ελέγχουν οι εισαγγελείς για την απόδοση ή μη ευθυνών στην όλη υπόθεση δεν είναι τα ποσά αλλά οι εγγυήσεις με τις οποίες πιστώθηκαν χρήματα στα κόμματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην δικογραφία για την υπόθεση, τα περισσότερα από τα υπό έλεγχο δάνεια, χορηγήθηκαν με μοναδική εγγύηση, τη μελλοντική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων που έφτανε σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και το 2020.

Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση των κομμάτων ξεκίνησε για πρώτη φορά πριν σχεδόν επτά χρόνια, πλην όμως η δικογραφία που είχε σχηματιστεί, τέθηκε στο αρχείο το 2013 μετά από τροπολογία που είχε ψηφιστεί για “ακαταδίωκτο” εμπλεκομένων , τραπεζικών και κομματικών στελεχών, όσον αφορά κάποιες δανειοδοτήσεις. Ωστόσο η υπόθεση επανήλθε στα χέρια των εισαγγελέων στα τέλη του 2017 οπότε και διαβιβάστηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και έτσι η έρευνα ξεκίνησε και πάλι.

 

Μαξίμου: αντί να ζητήσουν συγγνώμη, ζητούν από πάνω και τα ρέστα

«Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να θαφτούν οι ευθύνες τους για τα θαλασσοδάνεια σχεδόν μισού δισ. ευρώ, τώρα που η Δικαιοσύνη προχωρά ανεμπόδιστη στη διερεύνηση, αντί να ζητήσουν έστω μία συγγνώμη όχι μόνο για τα δάνεια αλλά και για την κατάπτυστη τροπολογία του 2013, με την οποία απαλλάσσονταν όλοι οι υπεύθυνοι, ζητούν από πάνω και τα ρέστα», υπογραμμίζει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Έχουν το θράσος να ζητούν διαγραφή των δανείων τους και να ανακαλύπτουν πάλι πολιτικές διώξεις και σκευωρίες.  Θα ήταν προτιμότερο να ενημερώσουν τους Έλληνες πολίτες πότε και πώς θα ξεπληρώσουν τα φέσια τους», σημειώνει.

 

ΣΥΡΙΖΑ: τα ψέματα τελείωσαν για όσους χρεοκόπησαν τη χώρα και τα κόμματά τους

«Παρά τις μεθοδευμένες προσπάθειες θαψίματος του σκανδάλου των θαλασσοδανείων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, η υπόθεση παίρνει πλέον τον δρόμο της δικαιοσύνης» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει, «το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ήταν αυτό που άνοιξε τον δρόμο για τη δικαστική διερεύνηση για τα “φέσια” στις τράπεζες ύψους 220 εκατομμυρίων της ΝΔ και 200 εκατομμυρίων του ΠΑΣΟΚ». «Την ώρα που οι πολίτες φορτώνονταν με δυσβάσταχτα βάρη, οι τράπεζες έδιναν έναν πακτωλό χρημάτων στα δύο κόμματα, χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς να ενδιαφέρονται να αποπληρωθούν» σημειώνει.

«Ήταν, μάλιστα, τέτοια η βεβαιότητα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη διαχρονική ασυλία τους που ποτέ δεν ψέλλισαν μισή συγνώμη στον ελληνικό λαό, ποτέ δεν απολογήθηκαν για τη ζημιά στους Έλληνες φορολογούμενους, ποτέ δεν έδωσαν λογαριασμό για το πού πήγαν τα χρήματα αυτά» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να τονίσει: «Έχουν μόνο το απύθμενο θράσος να μιλούν για ρύθμιση και διαγραφή των δανείων τους, όπως επανέλαβε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Α. Γεωργιάδης».

«Τώρα όμως τα ψέματα έχουν τελειώσει για όσους χρεοκόπησαν και τη χώρα και τα κόμματά τους» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης ότι εγκαινίασαν την υπερασπιστική γραμμή της ΝΔ. «Σε λίγο θα μας πουν ότι “μαζί τα δανειστήκαμε”», καταλήγει.

 

ΝΔ: γνωρίζουν ότι το πεδίο της πολιτικής είναι μία χαμένη μάχη

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, ερωτηθείς από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με την κλήτευση υπόπτων για κακουργηματική απιστία, σχολίασε: «Δεν έχω αμφιβολία ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έχοντας πλέον χάσει το παιχνίδι στο επίπεδο της κοινωνίας, γνωρίζουν ότι το πεδίο της πολιτικής είναι μία χαμένη μάχη, άρα λοιπόν πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες, ούτως ώστε με κάποια ένταση, με κάποια δεδομένα, να φαίνεται ότι υπάρχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, πάλι να ρίξουμε τα λάθη στο παρελθόν και πάλι να δημιουργήσουμε δεδομένα ή συνθήκες που θα μας φέρουν μπροστά».

Κατά τον κ. Τσιάρα, «ενώ υπήρχε μία εξεταστική επιτροπή, που αφορούσε στη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ, η οποία έγινε επί αυτής της Κυβέρνησης, με την πλειοψηφία των μελών της να προέρχονται από τις κοινοβουλευτικές ομάδες που υποστηρίζουν αυτή την Κυβέρνηση, δεν κατάφερε να αποδείξει τίποτε. Αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε τίποτε μεμπτό, τίποτε ποινικά κολάσιμο και προφανώς επανέρχονται σ’ ένα θέμα μη έχοντας κάτι άλλο να κάνουν, απλά και μόνο για να το συντηρήσουν».

Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. υποστήριξε, επίσης, ότι «η εκ νέου δίωξη των ανθρώπων είναι ένα ζήτημα που για άλλη μια φορά επανέρχεται με τον ίδιο τρόπο, όπως κάθε Κυριακή που έχουμε κι ένα “σκάνδαλο” για ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον είτε του Προέδρου της ΝΔ, είτε είναι στον πυρήνα της ΝΔ. Όλα αυτά καθημερινά αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν έχουν βάση, αλλά τελικά δημιουργούν απλά και μόνο εντυπώσεις. Η ΝΔ έχει μπει σε μία λογική νοικοκυρέματος των οικονομικών της και είναι η πρώτη φορά που το κόμμα δεν χρειάζεται την κρατική επιχορήγηση προκειμένου να ικανοποιεί τα δάνειά του και να τα πληρώνει», σημείωσε ο κ. Τσιάρας.

 

ΠΑΣΟΚ: γκεμπελική τακτική σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων

«Ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί την γκεμπελική τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων, εργαλειοποιώντας το θέμα των δανείων των κομμάτων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνει πως «κατά περίεργο τρόπο εξαιρείται από την σχετική έρευνα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ» και συμπληρώνει «Πόσω μάλλον όταν ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που με επιστολή του στις 14/12/2010, ζητούσε από τις τράπεζες προνομιακές και χαριστικές δανειοδοτήσεις. Χαρακτηριστικά έγραφε “η αποδοχή των αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια”. Δηλαδή ζητούσε ευθέως να μην ισχύσουν τραπεζικά κριτήρια στην χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζει ότι με δική του πρωτοβουλία έχει προχωρήσει σε έλεγχο και εξυγίανση των οικονομικών του και σε ρυθμίσεις δανείων, ζητώντας από όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο, ως αυτονόητη υποχρέωση για την διαφάνεια του δημόσιου βίου.

«Οι αδίστακτες μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν ως φαίνεται και την βασική του τακτική εν όψει εκλογών, δεν πρόκειται να τον σώσουν. Έχουν ήδη τελειώσει», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

 

Το ΚΚΕ καταγγέλλει επιχείρηση συκοφάντησής του

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ καταγγέλλει «την επιχείρηση συκοφάντησής του από ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά, που σε διατεταγμένη υπηρεσία στηρίζουν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και που στόχο έχει να “τσουβαλιαστεί” το ΚΚΕ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τα δάνειά τους» και τονίζει ότι «αυτή η επιχείρηση δεν πραγματοποιείται τυχαία τώρα, που αποκαλύπτεται στο λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άξιος συνεχιστής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γνήσιος υπερασπιστής του κεφαλαίου, σημαιοφόρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

«Είναι γνωστό ότι το KKE δεν έχει καμία σχέση με υπέρογκα και “επισφαλή” δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων από τράπεζες. Όπως είναι επίσης γνωστό, ότι τα κατά καιρούς δάνειά του, για να καλυφθούν ανάγκες του κόμματος, έχουν γίνει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, όχι με ειδικούς και ευνοϊκούς όρους, αλλά σύμφωνα με τους όρους που δανείζονται όλοι οι Έλληνες. Μάλιστα, για τα δάνεια αυτά, το ΚΚΕ έχει δώσει επαρκέστατες εγγυήσεις με ακίνητά του» προσθέτει το κόμμα στην ανακοίνωσή του, καταλήγοντας: «Η πληρωμή των δανείων αυτών γίνεται μέχρι και σήμερα κανονικότατα και δεν υπάρχει ληξιπρόθεσμη δόση, χάρη και στην αμέριστη στήριξη από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, τον εργαζόμενο λαό».