X

Μητσοτάκης: πληρώνουμε βαρύ τίμημα από την παραμονή Τσίπρα στην εξουσία

«Η Ελλάδα έχει το πολιτικό ρίσκο Τσίπρα - Καμμένου. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, πολιτικό restart », τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ant1news

Παρέμβαση για τις αναταράξεις στο Χρηματιστήριο, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, έκανε, από την Άρτα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για μεγάλο πολιτικό ρίσκο λόγω Τσίπρα - Καμμένου.

«Οι τράπεζες έχουν απωλέσει το 96% της αξίας της ανακεφαλαιοποίησης αποτέλεσμα τραγικών χειρισμών Α’ εξάμηνου 2015 και μετά την τρίτη αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση δυστυχώς. Από τότε η πορεία τους δεν ήταν αναμενόμενη. Αυτό που θέλω να επαναλάβω ότι η χώρα ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα χωρίς να έχει πρόσβαση στις αγορές και δεν έχουν ούτε οι τράπεζες ούτε οι επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως την αποτυχία τη χρεώνεται «ο κ. Τσίπρας αλλά και οι ευρωπαίοι εταίροι που έσπευσαν να πανηγυρίσουν για τρίτο πρόγραμμα».

«Πληρώνουμε», συνέχισε, «βαρύ τίμημα και σήμερα από παραμονή Τσίπρα στην εξουσία. Υπάρχει και ευρύτερο πρόβλημα. Η χώρα έχει το πολιτικό ρίσκο Τσίπρα - Καμμένου. Κανείς δεν θα πιστέψει ότι η χώρα μπορεί να ανακάμψει. Ετοιμάζεται ο Τσακαλώτος να πάει σε Ασία σε επενδυτές τι ακριβώς να τους πει; Χρειάζεται η χώρα πολιτική αλλαγή, πολιτικό restart».

 

«Ο Τσίπρας εκχώρησε γλώσσα και εθνότητα στα Σκόπια»

Αναφερόμενος στα Σκόπια και τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Δεν ξέρω με ποιον μιλάει ο Τσίπρας όχι όμως με ελληνικό λαό, εκχώρησε γλώσσα και εθνότητα και έκανε σημαντική εθνική οπισθοχώρηση».

«Πρακτικά έδειξαν ότι Τσίπρας είναι βολικός εύκολος», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία αυτή ούτε σε παρούσα ούτε σε επόμενη Βουλή. Αν δεν επικυρωθεί συνταγματικά στα Σκόπια ξεκινάμε από σημείο μηδέν. Αν επικυρωθεί δεν θα την κυρώσουμε εμείς».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η συμφωνία παράγει ήδη μια σειρά από τετελεσμένα, όσο προχωρούν τα βήματα της συμφωνίας τόσο πιο δύσκολο γίνεται ειδικά για είσοδο Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Κάναμε πρόταση μομφής για να θέσουμε όλους προ των ευθυνών τους, ιδίως τον κ. Καμμένο που με περισσή υποκρισία δεν ρίσκαρε ανίερη συμμαχία που έχει υπογράψει με τον κ. Τσίπρα».

 

«Ο Τζανακόπουλος κυβερνά με την Ακροδεξιά Καμμένου»

Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις για ακροδεξιές φωνές εντός ΝΔ λέγοντας: «Καταλαβαίνω την ανάγκη της κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποδρομή να προσπαθήσει να περιγράψει τη ΝΔ σαν κάτι άλλο» αλλά όπως είπε η «ΝΔ είναι μεγάλη κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο σχολίασε: «Ο Τζανακοπουλος κυβερνά με την Ακροδεξιά Καμμένου. Οι κύριοι Τζανακόπουλος, Τσίπρας, Καμμένος είναι η δύναμη οπισθοδρόμησης και διχασμού». 

Εξήγησε επίσης ότι : «Δεν είπαμε εμείς ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Εμείς είπαμε σήμερα με τους πολίτες τι προβλήματα έχει ο κόσμος, τα προβλήματα δεν έχουν ταμπέλα δεν υπάρχει δεξιός αριστερός τρόπος».

«Οι ιδεολογικές διάφορες εκ των πραγμάτων αμβλύνονται και εγώ θα καταθέτω μετριοπαθή πολιτικό λόγο που θα δίνει ελπίδα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Και θα αφήσω σε πολιτικούς μου αντίπαλοι τα κατηγοριοποίηση ΝΔ σε πολιτικούς χώρους που δεν έχει σχέση».

 

Συνταγματική αναθεώρηση

Σε σχέση με τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως  από πρώτη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα το Φεβρουάριο του 2016 «έθεσα το ζήτημα και δεν πήρα καμία απάντηση».

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό που «αντιλαμβάνεται αναθεώρηση με όρους εργαλειοποίησης και για αυτό την ξεκινά λίγο πριν τις εκλογές».

«Για άρθρο 3 δεν κρίνουμε ότι πρέπει να αλλάξει και αν κριθεί αναθεωρητέο δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε γιατί το πρόβλημα σχέσεων κράτους εκκλησίας δεν μπαίνει σε συνταγματικό περίγραμμα. Έχω αναγνωρίσει το ρόλο εκκλησίας θέλω εκκλησία που πέραν θρησκευτικού του έργου να είναι αρωγός. Και έχω κάνει εκτενείς συζητήσεις με αρχιεπίσκοπο για το πως μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού. Αυτό ικανοποιεί κάποιες αριστερόστροφες ιδεολογικές τάσεις».

Σχολίασε ακόμα πως «Δεν συζητάμε οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση, αν δεν περιληφθεί κ το άρθρο 16 για ιδιωτικά πανεπιστήμια . Μέχρι και η βόρειος Κορέα έχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο».

 

«Αδιαφάνεια και κυνισμός στο προσφυγικό»

Για το προσφυγικό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε πως «συνδυάζει ιδεοληψία, ανικανότητα, αδιαφάνεια και κυνισμό μιας παρέας που μας κυβερνά σήμερα».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως αυτά που είδε σε Σάμο και Μόρια είναι αποτέλεσμα ανικανότητας. Επέμεινε μάλιστα για κυνισμό της κυβέρνησης από κάποιους που «ισχυρίζονταν ότι είχαν περισσότερες ευαισθησίες από κάποιους άλλους και είχαν στοιβαγμένους τους πρόσφυγες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, πολίτες της Άρτας κατα τις συνομιλές που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έθεσαν, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα της υψηλής φορολογίας, των περικοπών στις συντάξεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την περιοδεία του από την λαϊκή αγορά της Άρτας και στη συνέχεια πέρασε από την κεντρική πλατεία και τα καταστήματα, όπου οι επιχειρηματίες του εξέθεσαν θα δικά τους προβλήματα. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον βυζαντινό ναό της Παναγίας της Παρηγορήτισσας, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και ενημερώθηκε από τους αρχαιολόγους για την πορεία αναστήλωσης του μνημείου και τις εργασίες που βρίσκονται υπό εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετέβη στη συνέχεια στο δημαρχείο της πόλης, όπου ο δήμαρχος και οι τοπικοί φορείς παρουσίασαν τον σχεδιασμό για την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Άραχθου, έργο που θα βοηθήσει στην άρδευση των κτημάτων όλου του κάμπου πέριξ του Αμβρακικού.

 

Η περιοδεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίστηκε με επίσκεψη σε επιχείρηση παραγωγής και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων που παρουσιάζει μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ σταμάτησε και στο χωριό Φιλοθέη όπου συζήτησε με αγρότες της περιοχής. Επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της αρχαίας Νικόπολης και περιόδευσε στην πόλη της Πρέβεζας όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη και μίλησε με πολίτες και τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Μαξίμου: limit up ανευθυνότητας από τον κ. Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνοδοιπόροι του δεν βάζουν μυαλό. Για μία ακόμη φορά επενδύουν στα σενάρια καταστροφής για να στηρίξουν την πολιτική ή θεσμική τους ύπαρξη», απάντησε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.. Όπως εξηγεί «διαψεύσθηκαν για τον κόφτη που δήθεν θα ενεργοποιούνταν, για τις αξιολογήσεις που δήθεν δε θα έκλειναν, για τα μνημόνια που δήθεν δε θα τελείωναν και για το χρέος, που δήθεν δε θα ρυθμιζόταν. Τώρα που τους στερεύουν και τα κροκοδείλια δάκρυα για τις συντάξεις, αναγκάζεται να σορτάρει το πολιτικό κεφάλαιο που του απομένει στις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη». «Το μόνο που πετυχαίνει είναι limit up ανευθυνότητας και μάλιστα πρωτόγνωρο για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», καταλήγει το Μαξίμου. 

«Φοβάσαι Κυριάκο, φοβάσαι τον Πάνο Καμμένο. Αυτό άλλωστε δεν ζήτησες, σαν άτακτος μαθητής, να πει η Μαρία στον Ζάεφ για να σε δικαιολογήσει;», σχολίασε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θόδωρος Τοσουνίδης.