X

“Βολές” της αντιπολίτευσης κατά Άγκυρας και Μαξίμου

Τι ζητούν από την Κυβέρνηση τα κόμματα και τι ζητούν από την Τουρκία, η οποία απειλεί εκ νέου με αφορμή τα χωρικά ύδατα και τα 12 μίλια.

Ant1news

Τις έντονες αντιδράσεις και της αντιπολίτευσης, παράλληλα με εκείνες του Υπουργείου Εξωτερικών και την Κυβέρνησης έχουν προκαλέσει οι νέες τουρκικές προκλήσεις και απειλές, αναφορικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ να υπενθυμίζουν ότι τέτοια εξέλιξη αποτελεί “casus belli” για την Άγκυρα.

Ωστόσο, εκτός των μηνυμάτων που στέλνουν στην τουρκική ηγεσία, τα κόμματα «πυροβολούν» και το Μαξίμου, αναφορικά με την εξωτερική πολιτική και την διαχείριση των μείζονος σημασίας ζητημάτων.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις όλο το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζονται από την επίμονη και έντονη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, για ακατανόητους λόγους, καλλιεργείται εκ μέρους της κυβέρνησης άκριτη υπεραισιοδοξία για δήθεν νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαύλους επικοινωνίας, όπως έγινε και μετά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη», αναφέρει ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας συμπληρώνει ότι «σε αυτά προστέθηκε, σήμερα, η έκτακτη πρόσκληση του Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και οι προκλητικές δηλώσεις του τελευταίου που επαναφέρουν την απαράδεκτη λογική του "casus belli" κατά της Ελλάδας σε περίπτωση άσκησης των νομίμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Όλα αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη η κυβέρνηση να ενημερώσει πλήρως και επίσημα τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την κατάσταση, την πορεία και την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

 

«Η Νέα Δημοκρατία απαιτεί απαντήσεις τόσο στο αίτημά της για άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής που υπέβαλε από τις 12 Οκτωβρίου όσο και στην Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών που κατέθεσε στις 18 Οκτωβρίου με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο. Το μήνυμά της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, και να σταματήσει κάθε ενέργεια που δημιουργεί ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όσο για την κυβέρνηση, ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η εξωτερική πολιτική είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να ασκείται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα», καταλήγει η δήλωση του Τομεάρχη της ΝΔ.

Εν τω μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να ζητά την δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος την Δευτέρα άφησε νέες αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου, αναφέροντας «Έξι ημέρες έχουν περάσει από την αποπομπή Κοτζιά και οι πολίτες εξακολουθούν να παρακολουθούν μια κυβέρνηση σε αποσύνθεση με υπουργούς να αλληλοκατηγορούνται και να αλληλοϋβρίζονται. Η επιστολή παραίτησης ενός υπουργού δεν είναι προσωπικό ραβασάκι. Πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα. Αν ο κ. Τσίπρας φοβάται, οφείλει να το πράξει πλέον ο κ. Κοτζιάς».

 

ΚΙΝΑΛ: η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο

Σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνεται ότι «τα σοβαρά και ευαίσθητα εθνικά θέματα όπως είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με λογικές πυροτεχνήματος και δημιουργίας εντυπώσεων. Γιατί τότε δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα και οι στόχοι που επιδιώκουμε.

Πολύ περισσότερο όταν γίνονται χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και την κατάλληλη προετοιμασία, αλλά αποκλειστικά για λόγους σκοπιμότητας. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τους μονομερείς χειρισμούς που έκανε στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα προωθεί τα εθνικά της συμφέροντα σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τους οποίους οφείλει να σεβαστεί και η Τουρκία».

Το Ποτάμι: σοβαρότητα κόντρα στον εθνικιστικό λαϊκισμό

«Η επανάληψη παλιών απειλών από την τουρκική ηγεσία δεν βοηθούν την προσέγγιση των δύο χωρών. Ο εθνικιστικός λαϊκισμός που εκπέμπουν ανά στιγμές Τούρκοι αξιωματούχοι διαταράσσει το κλίμα καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει τους δύο λαούς. Σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να απαντάμε στις τουρκικές απαιτήσεις και απειλές, με σοβαρότητα. Δηλώσεις του ποδαριού από αρμόδιους και πολλές φορές από αναρμόδιους βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας και δεν συνάδουν με την υπευθυνότητα που πρέπει να εκπέμπει η ελληνική εξωτερική πολιτική και η πολιτική άμυνας. Σε κάτι τέτοιες στιγμές γίνεται ακόμη πιο φανερή η ανάγκη υλοποίησης της πρότασης του Ποταμιού για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ώστε εκεί να διαμορφώνεται η πατριωτική γραμμή και να δημιουργείται το απαραίτητο κλίμα ευρύτερης συνεννόησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι.