X

Μητσοτάκης: H κυβέρνηση θέλει να “συριζοποιήσει” το Σύνταγμα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ και ζήτησε εκ νέου εκλογές.

Ant1news

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει το Σύνταγμα σε εργαλείο αντιπερισπασμού από τη ζοφερή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και πρόσθεσε ότι επιχειρεί να χειραγωγήσει την ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία και να ακυρώσει τη δυνατότητα αλλαγών για μία δεκαετία.

Ο κ. Τσίπρας, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «θυμήθηκε με καθυστέρηση τη Συνταγματική Αναθεώρηση, μόνο και μόνο για να αποτρέψει κάθε μεγάλη αλλαγή. Θέλουν η χώρα να πάει πίσω. Μετά την αναθεώρηση του 2008, που ήταν εξαιρετικά περιορισμένης έκτασης, δεν αντέχουμε σαν χώρα να χάσουμε μία ακόμη δεκαετία».

Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι περιλαμβάνει το άρθρο 86 του Συντάγματος, που πριν από 12 χρόνια είχε εκείνος ζητήσει να αλλάξει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τότε σφύριζε αδιάφορα.

Συνεχίζοντας είπε ότι περιλαμβάνει προτάσεις για δημοψηφίσματα ή και ατελέσφορες προτάσεις όπως επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες ανά εξάμηνο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ή προτάσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής ή για τις σχέσεις κράτους -Εκκλησίας που δεν απαιτούν αναθεώρηση αλλά ρύθμιση με απλό νόμο.

 

Αποτελεί ύβρη η πρόταση για δημοψηφίσματα όταν εκείνη ευτέλισε το θεσμό το 2015, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι είναι προσβολή της νοημοσύνης μας να ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ νέο τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας για να μην διαταράσσεται η κοινοβουλευτική συνέχεια όταν το αξιοποίησε το 2014. Είναι υποκρισία εκείνοι που τις μονές μέρες ζητούν τη στήριξη της Εκκλησίας, τις ζυγές να την απαξιώνουν με μία αναθεώρηση των σχέσεων με το κράτος.

Συνολικά, είπε ο κ. Μητσοτάκης, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά αντιδραστικό και αναχρονιστικό μονοπάτι προς ένα συνταγματικό τέλμα που θα οδηγήσει τη χώρα ακόμη πιο πίσω. Θέλει να «συριζοποιήσει το Σύνταγμα, δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει τίποτε για τη δημόσια διοίκηση, την αξιολόγηση και την αξιοκρατία, για την εκπαίδευση, για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, για την ανάγκη να θωρακισθεί η ανεξαρτησία και να απονέμεται ταχύτερα η δικαιοσύνη, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 

ΣΥΡΙΖΑ:  ο Μητσοτάκης έδειξε ξανά τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία του

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

"Για μια ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία του, καθώς και τη μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Μοναδική του έγνοια είναι η συνταγματοποίηση των νεοφιλελεύθερων εμμονών του.

Όσα δηλαδή δεν τόλμησαν ούτε οι εκπρόσωποι των δανειστών να προτείνουν στη διάρκεια του μνημονιακού καταναγκασμού, έρχεται ο ίδιος να προτείνει την προσθήκη τους στον καταστατικό χάρτη της χώρας. Είναι άλλο πράγμα η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, στο πλαίσιο και των κανόνων της ΕΕ, να εφαρμόζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και είναι άλλο αυτό να αποτελεί συνταγματική συνθήκη. Για τη δε φορολογία και τις επενδύσεις, η εκάστοτε κυβέρνηση κάνει τις επιλογές της και είναι αδιανόητη μια συνταγματική τροποποίηση που θα της αποστερεί βασικά εργαλεία άσκησης της οικονομικής της πολιτικής.  Και βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύψει την εχθρότητά του στη λαϊκή παρέμβαση και στην αναλογικότητα της ψήφου των πολιτών. Η θέση του για σταθερούς 4ετείς πολιτικούς κύκλους της κυβέρνησης, χωρίς την εφαρμογή αναλογικού αντιπροσωπευτικού συστήματος, που θα λειτουργεί ως δημοκρατικό αντίβαρο στην ισχυροποίηση της κυβέρνησης, αποδυναμώνει το Kοινοβούλιο.

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί η αντίθεση του αρχηγού της ΝΔ στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους, αφού είναι απόλυτα συνεπής με τον βαθύ συντηρητισμό της παράταξής του. Όπως έκπληξη δεν προκαλεί και η απουσία αναφοράς στην ομιλία Μητσοτάκη στο όριο θητειών των βουλευτών και στην  υποχρέωση ο Πρωθυπουργός να είναι εκλεγμένος βουλευτής, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται να πολεμήσουν τη λογική της κάστας και να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της πολιτικής, πράγματα που ποτέ δεν απασχόλησαν την ηγεσία της ΝΔ. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων με τον νεοφιλελεύθερο, αυταρχικό αχταρμά του Κυριάκου Μητσοτάκη".

 

ΚΚΕ: κάλπικη αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σε σχόλιο  του σχετικά με την αντιπαράθεση για την συνταγματική αναθεώρηση αναφέρει: «Καθημερινά προστίθεται ένα νέο επεισόδιο κάλπικης αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για να κρύψουν τη σύγκλισή τους στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα. Τέτοια περίπτωση είναι και η Συνταγματική Αναθεώρηση, τη στιγμή που βασικά ζητήματα της αναθεώρησης βρίσκονται, με παραλλαγές, στις προτάσεις και των δύο.

Για παράδειγμα, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στην ανάγκη να μη διαταράσσεται για διάφορους λόγους (πχ εκλογή ΠτΔ) η “πολιτική συνέχεια”, δηλαδή η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει προφανώς μετάνοια για τη στάση του το 2014. Από κει και πέρα τσακώνονται ποιος εκπροσωπεί την “πρόοδο” και ποιος τη “συντήρηση”. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει το καρότο, με κούφια συνθήματα περί “εμβάθυνσης της δημοκρατίας” και “κοινωνικής προστασίας”, όταν διαπρέπει σε εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική. Η, δε, ΝΔ το μαστίγιο, με τη διατύπωση προτάσεων που προσαρμόζουν ακόμη περισσότερο το Σύνταγμα στην αντιλαϊκή πραγματικότητα».