X

Γεννηματά σε Τσίπρα για Σημίτη: δεν μας αγγίζετε

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην "ασπίδα" του ΠΑΣΟΚ στον πρώην Πρωθυπουργό, για το άνοιγμα λογαριασμών του. Κόντρα και για το Σύνταγμα.

Ant1news

«Είπα προχθές ότι ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη, θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είστε αδίστακτοί. Τώρα φτάνετε στον Κ. Σημίτη τον Πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε, των μεγάλων έργων που άλλαξαν την εικόνα της χώρας. Πάρτε το απόφαση δεν μας αγγίζετε. Αυτά που κάνετε θα  σας  γυρίσουν μπούμερανγκ», είπε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην Βουλή.  

Σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι «στο Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι γιατί εμείς πρώτοι ανοίξαμε την συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση», επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί όπως τόνισε «αφού καθυστέρησε τρία χρόνια την αναθεώρηση, τώρα την εντάσσει σε μια προεκλογική διαδικασία», ενώ σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διχάσει ξανά τους πολίτες.

Ακόμη, άσκησε κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τον οποίο είπε ότι «συναγωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στον λαϊκισμό».«Δεν ασκεί πολιτική το Σύνταγμα και δεν γεννά ιδεολογία. Το Σύνταγμα δεν πρέπει να είναι αφορμή διαιρέσεων. Οπως καταλαβαίνεται η διαδικασία αυτή κινδυνεύει να συνθλιβεί στο μύλο της κομματικής αντιπαράθεσης» πρόσθεσε.

 

Απαντώντας στην τοποθέτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ο Πρωθυπουργός τόνισε «κάνετε κριτική και σε μένα προσωπικά και σε αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπερνά και το πλαίσιο του δικού σας προσωπικού πολιτικού πολιτισμού. Έχετε ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε πως ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της ΝΔ», προσθέτοντας πως έτσι «επιταχύνετε τη στρατηγική ήττα της παράταξης σας».

«Δεν κάναμε πραξικόπημα, ούτε ήρθαμε με κόλπα, αλλά με εντολή του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, συνεχίζοντας με αναφορές στις πρόσφατες έρευνες της Δικαιοσύνης και τις αποφάσεις για πρόσωπα όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Τάσος Μαντέλης και ο Γιάννος Παπαντωνίου. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να μας κουνάτε το δάχτυλο όταν έχετε πολιτική ευθύνη ως παράταξη», είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πάντως πως δεν υπονοεί συλλογική ευθύνη της παράταξης από την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων.

«Δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν αισθάνεστε την ανάγκη - ενώ μας κατηγορείτε για αδίστακτους - να ζητήσετε μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και τον κόσμο που σας ψηφίζει» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πάντως πως «δεν λέμε ότι δεν έχετε κάνει πράγματα ως παράταξη, ή ότι ο Σημίτης δεν έχει κάνει πράγματα, αλλά συμπεριφερθήκατε ως μόνιμοι ιδιοκτήτες και θεωρείτε πως οποίος έχει την εντολή του ελληνικού λαού είναι περιστασιακός ένοικος της εκτελεστικής εξουσίας. Θέλω να σας πω, και σε εσάς και στον κ. Μητσοτάκη, πως ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός, και φοβάμαι πως εάν συνεχίσετε έτσι, θα σας δώσει μόνιμη έξωση από το πολιτικό στερέωμα» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας. 

 

"Ασπίδα" του ΠΑΣΟΚ για τον Σημίτη 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το κλίμα πόλωσης που δημιουργεί με αφορμή το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι την ώρα που ξεκινά η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης με ζητούμενο τη συναίνεση, κάποιοι  επιχειρούν «να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας».

«Είναι επικίνδυνοι και απόλυτα προβλέψιμοι. Μπροστά στον πανικό τους και την αγωνία να χτυπήσουν τη δημοκρατική παράταξη είναι ικανοί να σπιλώσουν μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο» αναφέρει σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης. 

Χρυσοχοΐδης: Ψάχνουν τρόπο να ενοχοποιήσουν τον Σημίτη

Την εκτίμηση ότι υπάρχει προσπάθεια ενοχοποίησης του Κώστα Σημίτη εξέφρασε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». «Έχουν ανοίξει λογαριασμούς μου, καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοίδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.  «Δεν εκπλήσσομαι. Ψάχνουν τρόπο να ενοχοποιήσουν τον Κώστα Σημίτη. Το γεγονός ότι βάζουν και την κυρία Σημίτη και τον αδερφό του και ταυτόχρονα εμπλέκουν το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, δείχνει που θέλουν να το πάνε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

 

Το ανοιγμα των λογαριασμών 

Σε άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη, της συζύγου του, του αδερφού του, καθώς και δύο πρώην υπουργών των κυβερνήσεων του προχωρά η Δικαιοσύνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Σύμφωνα με έγγραφο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, διατάχθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών σε πέντε ελληνικές τράπεζες του πρώην πρωθυπουργού, της συζύγου του Δάφνης Σημίτη, του αδερφού του Σπύρου, του πρώην υπουργού Δημοσίας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς και του πρώην υφυπουργού Βαγγέλη Μαλέσιου.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα» η Αρχή ζητεί επίσης το άνοιγμα των λογαριασμών της συζύγου του κ. Μαλέσιου Διαμαντούλας και του μεσάζοντα οπλικών συστημάτων Λουκά Ρωμανού. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 30/10/2018 και υπογράφεται από τον προϊστάμενο του τμήματος διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης της Αρχής Δ. Καυκαλά, ενώ όπως αναφέρεται, «το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού και των έξι άλλων ατόμων που αναφέρονται σε αυτό γίνεται στο πλαίσιο της έρευνας σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4557/2018».

 

Βάσει του εγγράφου ζητείται από πέντε τράπεζες να αποσταλούν όλα τα στοιχεία των λογαριασμών από το 2000 έως σήμερα. Το αίτημα απεστάλη στις τράπεζες στις 30 Οκτωβρίου. Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας, «αν και στο έγγραφο δεν αναφέρεται από ποια δικογραφία ή ποια έρευνα ποιας υπόθεσης κατέστη αναγκαίο το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη, της συζύγου του και του αδερφού του, εικάζεται λόγω της προσθήκης του τελευταίου ονόματος του καταλόγου, αυτού του κ. Λουκά Ρωμανού, αλλά και σε συνδυασμό με τη συμπερίληψη στην εντολή ανοίγματος των λογαριασμών των κ. Χρυσοχοΐδη και Μαλέσιου, ότι το άνοιγμα συνδέεται με την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, του περίφημου C4i».

Η απάντηση του Κώστα Σημίτη 

Με αφορμή το δημοσίευμα ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προχώρησε σε μια δήλωση στην οποία αναφέρει:

«Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι προφανές, ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Και στις συκοφαντίες θα απαντήσω, αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται. Αθήνα 14/11/2018».