X

Σγουρίδης: ο Τσίπρας να αναπέμψει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να πάει σε εκλογές

Οι προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ δίνουν μια ευκαιρία στον Πρωθυπουργό, τονίζει ο Αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ant1news

Την αναπομπή της Συμφωνίας των Πρεσπών ζήτησε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού “ΘΕΜΑ 104,6” ο Αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Παναγιώτης Σγουρίδης, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, για τους “Μακεδόνες του Αιγαίου” και τη διδασκαλία της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα.

«Το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε, σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα υπάρχει μια διαδικασία, αλλά από τη στιγμή που εμμένουν οι γείτονες μας σε αυτά τα οποία, για εσωτερική συνοχή τους, εκστομίζουν ή προβαίνουν σε πράξη και δεν τα αφαιρούν από το Σύνταγμα τους, είναι μια ευκαιρία στον κύριο Πρωθυπουργό να πει ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, αναπέμπω τη συμφωνία και οδηγώ την Ελλάδα σε εκλογές», σημείωσε ο κ. Σγουρίδης, αναφερόμενος στην παρέμβαση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

 

Στην ερώτηση αν την αναπομπή ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα και ο Πάνος Καμμένος, ο κ. Σγουρίδης απάντησε «γνωρίζω ότι οι δύο άνδρες έχουν ανοιχτή συνομιλία ανά πάσα στιγμή, το τηλέφωνο τους χτυπάει και οι δύο συνομιλούν, δεν το ξέρω αν το ζήτησε».

Ο Αντιπρόεδρος  των ΑΝΕΛ επανέλαβε ότι «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει  ότι όταν έρθει η συμφωνία, αποσυρόμαστε από την Κυβέρνηση και δεν θα την ψηφίσουμε». «Η δική μας θέση είναι ότι δεν μιλάμε για καλή ή κακή συμφωνία αλλά ότι η πηγή των κακών είναι η λέξη “Μακεδονία”», συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Σγουρίδης.

Στην ερώτηση, τέλος, αν υπάρχει ενδεχόμενο τετραπλών εκλογών το Μάρτιο, ο κ. Σγουρίδης απάντησε ότι «δεν θα πρέπει να εμπλακεί ο λαός σε τέτοια διλήμματα, θα πρέπει να είναι καθαρά τα πράγματα. Από τη στιγμή που αποφασιστεί, όμως, μπορεί να γίνει και αυτό αν η συμφωνία έρθει μέσα στην καρδιά των δημοτικών εκλογών».

 

ΝΔ: δεν αποτελούν έκπληξη οι προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ

Μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε πως δεν αποτελούν έκπληξη οι προκλητικές δηλώσεις του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, για τη “μακεδονική γλώσσα” σε όσους έχουν διαβάσει το άρθρο 1.3 της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ο κύριος Ζάεφ δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτά τα οποία προβλέπει η συμφωνία. Οι προκλητικές δηλώσεις του δεν είναι έκπληξη σε αυτούς που έχουν διαβάσει με μία, θα έλεγα μέτρια προσοχή, ούτε καν μεγάλη προσοχή, το άρθρο 1.3 της συνθήκης με τη συμφωνία των Πρεσπών. Εκεί υπάρχει η αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας, διότι έχει βάλει την υπογραφή της, έχει δώσει τη συγκατάθεσή της, αναγνώριση της “μακεδονικής” γλώσσας. Όταν λοιπόν αυτή η γλώσσα αναγνωρίζεται από την Ελλάδα και είμαι βέβαιος ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν θα τρέξει στο να διδάσκεται αυτή η γλώσσα στη δημόσια Παιδεία, αλλά όταν έχεις παραδεχτεί την ύπαρξη μιας γλώσσας, δεν μπορείς να αποτρέψεις παραδείγματος χάρη, την ίδρυση φροντιστηρίου, ή ινστιτούτου μελετών και προώθησης ή προβολής της “μακεδονικής” γλώσσας. Ο κύριος Ζάεφ είπε φωναχτά αυτό που λέει σιωπηρά το χαρτί της συμφωνίας. Τίποτα πέραν αυτού. Γι’ αυτό αυτή η συμφωνία είναι επιζήμια. Και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία δεν θα την ψηφίσει» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

 

ΔΗΣΥ: να δεσμευτεί ο Τσίπρας ότι θα προκηρύξει εκλογές

Τον προβληματισμό του για το κατά πόσο η αναθεώρηση του Συντάγματος που γίνεται στα Σκόπια, είναι σύμφωνη με την Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλώντας στο “ΘΕΜΑ 104,6”.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε ως «καιροσκοπισμό» την στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και να μην ρίξουν την Κυβέρνηση, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το τι θα κάνει ο ίδιος στην περίπτωση που δεν γίνουν εκλογές.