X

Διεγράφησαν από τους ΑΝΕΛ Κουντουρά και Κόκκαλης

Κόντρα του κόμματος με την Χρυσοβελώνη. Διπλασιαμό της ΚΟ προανήγγειλε ο Κατσίκης. Τι λέει ο Ζουράρις για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ant1news

Με απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, η βουλευτής Α' Αθηνών Έλενα Κουντουρά και ο βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης διαγράφονται οριστικά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, λίγες ώρες μετά την παραίτηση της Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Η κ. Κουντουρά και ο κ. Κόκκαλης διεγράφησαν από τους ΑΝΕΛ διότι ως μέλη των ΑΝΕΛ και κατέχοντας υπουργικές θέσεις αρνήθηκαν να παραιτηθούν από τις θέσεις αυτές και αντιτάχθηκαν κατ' αυτόν τον τρόπο "ευθέως", όπως αναφέρουν οι σχετικές αποφάσεις στις πολιτικές επιλογές του Κινήματος για αποχώρηση των μελών των ΑΝΕΛ από υπουργικές θέσεις που κατέχουν.

Όπως σημειώνεται στις αποφάσεις η πράξη αυτή συνιστά ευθεία παραβίαση εκ μέρους των, των διατάξεων τόσο του Καταστατικού όσο και του Κώδικα Δεοντολογίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

 

Κατσίκης: σύντομα η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα έχει 10 βουλευτές

Ο Κώστας Κατσίκης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 είπε ότι «πολύ σύντομα η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ θα φτάσει τον αριθμό 10» χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ανακοίνωσε ότι ο Πάνος Καμμένος θα πάει στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία το μεσημέρι της Κυριακής στο Σύνταγμα.
Ερωτηθείς εάν οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν, το επόμενο διάστημα, νομοσχέδια της κυβέρνησης, απάντησε «εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Εάν κρίνουμε ότι κάτι ωφελεί το δημόσιο συμφέρον θα το στηρίζουμε. Εάν είναι κάτι θετικό θα στο στηρίζουμε πάντα όχι μόνο με αυτή την κυβέρνηση αλλά και με τις επόμενες».

Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό «αποστάτες» για τους βουλευτές-υπουργούς των ΑΝΕΛ που στήριξαν την κυβέρνηση, ο Κώστας  Κατσίκης είπε ότι «δεν παίρνω πίσω τον χαρακτηρισμό αποστάτες. Όταν μπήκαν στην οικογένεια των ΑΝΕΛ μπήκαν στη βάση των αρχών και έδωσαν όρκο να τις τηρούν εντούτοις εν τοις πράγμασι  το αντίθετο έκαναν. Ας δούμε τα επόμενα βήματά τους, θα ενσωματωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, θα συνυπάρχουν απλά, θα βρουν κάποιο φορέα για να εκφραστούν;».

 

Ζουράρις: ελπίζω να μην υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο Κώστας Ζουράρις τόνισε ότι δεν θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Ερωτηθείς γιατί παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο κ. Ζουράρις υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης για να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι θα ψηφιστούν τα μεγάλα νομοσχέδια για τον κοινωνικό και φιλολαϊκό χαρακτήρα».

Στην παρατήρηση ότι η στάση του έχει μια αντίθεση, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ χρησιμοποίησε τον όρο «συναμφότερον», εξηγώντας ό,τι «έκρινα ότι η συνολική προσπάθεια για να γυρίσουμε σε μια αποκατάσταση της δικαιοσύνης γι' αυτό έπρεπε να ψηφιστεί η κυβέρνηση και ένα από αυτά ήταν το αρνητικό της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Υποστήριξε, δε, ότι αν και για τον ίδιο «δεν είναι πολιτικά ορθό να περάσει καμία συμφωνία» εντούτοις «νομικοπολιτικοκομματικά είναι απολύτως νόμιμο» να περάσει με 120 ψήφους γιατί «έχεις 17 κυβερνήσεις στην ΕΕ που είναι μειοψηφίας». Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι δεν θα πάει στο συλλαλητήριο, γιατί «υπάρχει μια συνομοταξία  ακροδεξιών εκεί».


 Οι αποφάσεις των διαγραφών Κουντουρά και Κόκκαλη