X

Το Ποτάμι: Η στήριξη είναι στην Ελλάδα και όχι στον καταρρέοντα Τσίπρα

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει το Ποτάμι. Οι αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου για την Συμφωνία των Πρεσπών. Πως θα ψηφίσουν οι βουλευτές του.

Ant1news

Ανακοίνωση  με την οποία ξεκαθαρίζει την θέση του εξέδωσε το Ποτάμι, μια ημέρα μετά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος για την Συμφωνία των Πρεσπών, όπου αποφασίστηκε η ψήφος κατά συνείδηση.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρει ότι «ως στήριξη στον κ.Τσίπρα εμφανίζουν ορισμένοι τη θετική στάση του Ποταμιού στη συμφωνία των Πρεσπών. Κάνουν μεγάλο λάθος. Ας ξαναδιαβάσουν την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος μας. Το Ποτάμι στηρίζει μόνο τα συμφέροντα των Ελλήνων».

Παράλληλα,  προσθέτει ότι «σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την οικονομία και τα εθνικά θέματα επείγει να δούμε όλοι, τη μεγάλη εικόνα. Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει στα βόρεια σύνορα της. Αντίθετα, πρέπει να στρέψει την προσοχή της στα ανατολικά σύνορα. Η οικονομία χρειάζεται επενδύσεις και στήριξη από τους ισχυρούς μας συμμάχους στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ».

Επίσης, αναφέρει πως «δεν θα αφήσουμε τον καταρρέοντα Τσίπρα να εμφανίζεται αυτός και μόνο αυτός ως ο σοβαρός και αξιόπιστος συνομιλητής. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ο κύριος εκφραστής του εθνικού απομονωτισμού. Η φιλοευρωπαϊκή του στάση σήμερα είναι ευκαιριακή και εξυπηρετεί μόνο τα μικροκομματικά του συμφέροντα. Αύριο με την πρώτη ευκαιρία ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του θα ξαναγίνουν «φιλομαδουριστές»,  «φιλορώσοι», «φιλοϊρανοί», «φιλοοτινάναι», αρκεί να θεωρήσουν ό,τι τους βολεύει. Το Ποτάμι, αντίθετα, ήταν, είναι και θα παραμείνει η πολιτική δύναμη που σκέφτεται πρώτα την πατρίδα και μετά το κομματικό του συμφέρον».

 

Πάντως, το Ποτάμι είναι χωρισμένο σε… κομμάτια αφού Σταύρος Θεοδωράκης και Μαυρωτάς θα ψηφίσουν «ναι» στην Συμφωνία των Πρεσπών, «όχι» θα πουν Ψαριανός και Αμυράς, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης δεν έχει δηλώσει ακόμα τι στάση θα κρατήσει, ωστόσο φαίνεται να προσανατολίζεται στην αποχή.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Θέμα 104,6, δεν απάντησε ξεκάθαρα για την στάση που θα κρατήσει, ωστόσο είπε: «Θα ευχόταν ο επικεφαλής του Ποταμιού να είχε μια ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και το θέμα είναι τέτοιο που είναι προφανές ότι θα υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις».

Πάντως, ο Γιώργος Αμυράς, μιλώντας επίσης στο Θέμα 104,6, ανέφερε πως έχει την αίσθηση ότι μάλλον  ο κ. Λυκούδης θα πάει προς το "ναι"». Όσο για την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την χαρακτήρισε «βάλσαμο» γιατί όπως τόνισε «τα είπαμε όλα και βρήκαμε ισορροπία. Το Ποτάμι δοκιμάζεται και ελπίζω να τα καταφέρει μετά και από αυτή τη δοκιμασία».

Ξεκάθαρος για την στάση που θα κρατήσει εμφανίστηκε ο Γρηγόρης Ψαριανός μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα. Είπε ότι θα πει όχι στην ψηφοφορία, καθώς τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «μπάζει», ενώ υπογράμμισε πως δεν δημιουργούν πρόβλημα στο κόμμα οι διαφορετικές απόψεις στελεχών του.

 

«Ναι» κι από τους ΜΕΤΑρρυθμιστές του Λυκούδη στη Συμφωνία των Πρεσπών

Παρά τη δριμεία κριτική που άσκησε στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη Συμφωνία των Πρεσπών, το Πολιτικό Συμβούλιο των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς, τάχθηκε υπέρ της επίλυσης της εκκρεμότητας με τη ΠΓΔΜ, γεγονός που προαναγγέλλει την θετική ψήφο του Σπύρου Λυκούδη στην επερχόμενη ψηφοφορία.

Η ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς, έχει ως εξής:

Α) Το θέμα των σχέσεων της Ελλάδας με την Π.Γ.Δ.Μ., μετά από πολυετείς εντάσεις και αντιπαραθέσεις βρέθηκε την τελευταία περίοδο και με την νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας, σε προοπτική επίλυσης των διαφορών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χειρίστηκε το ζήτημα με στοιχεία πολιτικής αφροσύνης αφού το ενέταξε στους μικροκομματικούς της υπολογισμούς.

Αντί εξαρχής να επιδιώκει την συναίνεση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην βάση κοινής εθνικής θέσης, επεδίωξε την εκμετάλλευση του θέματος για να δημιουργήσει προβλήματα στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Συμπαρέσυρε έτσι και οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση σε αδικαιολόγητες εθνικιστικές οξύτητες για να φτάσουμε σήμερα σε ένα νέο εντελώς ανώφελο και αχρείαστο εθνικό διχασμό.

Β) Τις επόμενες μέρες η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση. Το θέμα θα συζητηθεί σε πολιτικό κλίμα οξύτατης πόλωσης, αυτό ακριβώς που έπρεπε να αποφευχθεί για ένα ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας.

Πάνω στο σώμα της Συμφωνίας διαμορφώνονται και εξελίσσονται πολιτικοί σχεδιασμοί με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, μακριά και πέρα από τις «εθνικές ευαισθησίες» που υποκριτικά διατυπώνονται ένθεν κακείθεν.

Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς εκφράζουν την πολιτική τους αποστροφή απέναντι σε αυτό το νοσηρό κλίμα που εμποδίζει να διαμορφωθεί δημιουργικά και ανεπηρέαστα η πολιτική σκέψη.

Γ) Από την πρώτη στιγμή έχουμε υποστηρίξει ότι η Συμφωνία έχει θετικό κεντρικό άξονα, γιατί απαντά στην εδώ και χρόνια βασική εθνική επιδίωξη να έχει η γειτονική χώρα σύνθετη ονομασία erga omnes.

Η Συμφωνία αποτέλεσε προϊόν αναπόφευκτου συμβιβασμού γι’ αυτό είχε και έχει προβλήματα που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση.

Είμαστε όμως σήμερα μπροστά σε ένα μείζον και χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής του οποίου η εκκρεμότητα αποβαίνει διαχρονικά εις βάρος μας.

Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει.

Η θέση της χώρας μας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή απαιτούν τη λύση του προβλήματος.