X

Γεραπετρίτης για Συμφωνία των Πρεσπών: οι βουλευτές ψηφίζουν μια “λευκή επιταγή”

Τι λέει ο Σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη για την δήλωση του Μ. Νίμιτς και τα «θολά σημεία» στην Συμφωνία

Ant1news

Καμία αξία δεν έχει η δήλωση Νίμιτς, σύμφωνα με τον καθηγητή συνταγματικού δικαίου και στενό συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Δεν έχει καμία αξία η δήλωση Νίμιτς. Υπάρχει μία Συνθήκη που ερμηνεύεται μόνο με βάση την συνθήκη της Βιέννης για τις διεθνείς συνθήκες. Κανείς εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να αποδώσει νομιμότητα σε μια συνθήκη. Μόνο τα ίδια τα μέρη μπορούν να το κάνουν όπως έγινε τώρα με τη ρηματική διακοίνωση. Δεν είναι μία συμβατική δήλωση η δήλωση Νίμιτς. Πολιτικά έχει σημασία αλλά ερμηνευτικά αν έφτανε στο Δικαστήριο της Χάγης δεν θα είχε καμία σημασία», είπε σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Η ΝΔ επιμένει στην κατάθεση στη Βουλή του πλήρους κειμένου του Συντάγματος των Σκοπίων μετά τις τροποποιήσεις και όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης από τη στιγμή που δεν έχουν δοθεί όλα τα αναγκαία έγγραφα, η Βουλή καλείται να αποφασίσει εν κενώ.

 

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η αναγκαία τεκμηρίωση για να ξέρει ο κάθε βουλευτής το τι ψηφίζει. Πρακτικά ψηφίζει μια λευκή επιταγή», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στην αναθεώρηση στα Σκόπια, η οποία είναι υπό αίρεση, καθώς οι τροποποιήσεις που έγιναν δεν πρόκειται να ισχύσουν πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην ελληνική Βουλή. Έκανε ακόμη λόγο, για θολά σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεν μια οριζόντια διάταξη, που αναφέρει ότι όπου στο Σύνταγμα (της ΠΓΔΜ) υπάρχει η λέξη Μακεδονία εννοείται «Βόρεια Μακεδονία», αυτό ωστόσο, δεν αλλάζει στις επόμενες διατάξεις όπου στα περισσότερα κεφάλαια γίνεται αναφορά σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Χαρακτήρισε πρωτοφανές να παραπέμπει η κυβέρνηση στο site της γείτονος, κάνοντας λόγο για «διπλωματία του Διαδικτύου» και ζήτησε να υπάρχει απάντηση στη ρηματική διακοίνωση που περιέχει πολλά αντιφατικά σημεία και αναγράφει τη γειτονική χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Έκανε ακόμη λόγο, για θολά σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεν μια οριζόντια διάταξη, που αναφέρει ότι όπου στο Σύνταγμα (της ΠΓΔΜ) υπάρχει η λέξη Μακεδονία εννοείται «Βόρεια Μακεδονία», αυτό ωστόσο, δεναλλάζει στις επόμενες διατάξεις όπου στα περισσότερα κεφάλαια γίνεται αναφορά σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας».