X

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: τα πρώτα ονόματα

Με ποιο όνομα θα πάρει μέρος το κόμμα στις ευρωεκλογές. Αρκετές "εκπλήξεις" μεταξύ των υποψηφίων της Κουμουνδούρου.

Ant1news

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά πριν τις 17:00 της Τρίτης η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ως κεντρικό θέμα την προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Την Τετάρτη θαγίνει η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων των συλλογικοτήτων, καθώς και των προσωπικοτήτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση προοδευτικής συμμαχίας στις ευρωεκλογές. Στόχος ειναι η διοργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης, στις 27 Μαρτίου, στην οποία θα ανακοινωθεί το σύνολο των υποψηφίων του κόμματος για την Ευρωβουλή.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η καμπάνια, τα υλικά και συνολικά η εκστρατεία να σηματοδοτηθεί από το λογότυπο "ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία".

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ανακοινώθηκαν και τα πρώτα 16 ονόματα που θα συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ειδικότερα στο ευρωψηφοδέλτιο θα είναι οι νυν Ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου και οι πρώην Υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιάννης Μουζάλας. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν σήμερα ειναι οι:

Δημήτρης Πλουμπίδης: Ο Δημήτρης Πλουμπίδης είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ.  Γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα σε συνθήκες παρανομίας των γονιών του, Νίκου Πλουμπίδη και  Ιουλίας Παπαχρήστου. Αποφοίτησε από την  Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ  το 1972.Έλαβε  τον τίτλο ειδικότητας το 1980  στην Ψυχιατρική, Νευρολογία και Οικονομία της Υγείας  στη Γαλλία  όπου και εργάστηκε από το 1973 ως το 1986. Επίσης, το 1980 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος του ΕΚΠΑ. Εκλέχτηκε λέκτορας  της Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ τον Ιούλιο 1988 και αφυπηρέτησε  ως καθηγητής Ψυχιατρικής τον Αύγουστο 2015. Τόσο η κλινική του δραστηριότητα, όσο και το επιστημονικό του έργο επικεντρώθηκαν  στην εξωνοσοκομειακή άσκηση της  ψυχιατρικής στην κοινότητα και  την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών. Δημοσίευσε, επίσης, μελέτες για την ιστορία της Ψυχιατρικής στην  Ελλάδα. Εργάστηκε από το 1988 ως την αφυπηρέτηση του ως υπεύθυνος του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής   Βύρωνα- Καισαριανής ,της Α΄ Ψυχιατρικής  Κλινικής του ΕΚΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής, με σημαντική συμβολή στην πιλοτική  εφαρμογή της κοινοτικής ψυχιατρικής και την συνεργασία με τις γύρω κοινότητες. Από τον Ιούνιο 2015 έως σήμερα είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας για θέματα ψυχικής υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Από τον Μάιο 2014 είναι  πρόεδρος της Ελληνικής  Ψυχιατρικής Εταιρείας , επιστημονικής και επαγγελματικής ένωσης των Ελλήνων  ψυχιάτρων. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. 

  

Ιωάννα Τσάτσου-Παπαδημητρίου: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και το Παρίσι και δικηγορεί από το 1985. Από το 1974 ήταν μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού και από το 1987 ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ. Τον Ιούνιο του 1990 μέλος της ΚΕ της ΕΑΡ. Στις εκλογές του Νοέμβρη του 1989 ήταν υποψήφια με τον Συνασπισμό στην Α΄ Αθήνας. Ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της Μ. Μερκούρη για το δήμο της Αθήνας το 1990. Εκλέχτηκε αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών με το ψηφοδέλτιο του Γ. Σγουρού το 2010. Εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής το 2017. Διατέλεσε, τέλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

 

Κώστας Αρβανίτης: είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στα Σεπόλια Αττικής. Είναι δημοσιογράφος, παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός με δραστηριότητα από το 1987, στο πρώτο διαδημοτικό πρακτορείο τύπου Αθήνα 98.4, ΔΙΑΥΛΟΣ 10, Ξένιος Άνω Λιοσίων, Τικ Τακ στα fm, Δημοτική Ραδιοφωνία Άνω Λιοσίων ΑΚΗΜΜΕ, FLASH 96, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΑ, ΝΕΤ 105,8, ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΔΙΕΣΗ, ΒΗΜΑ, MEGA,NET,EΡT1, ΕΡΑ ΣΠΟΡΤ. Είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Συνεργάστηκε με εφημερίδες των Αθηνών και περιοδικά.  Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ επί σειρά ετών και Αντιπρόεδρος μέχρι το 2017 (Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων). Επίσης συμμετείχε στις δράσεις των θεραπευτικών κοινοτήτων από το 1987 παράλληλα με την δημοσιογραφική του πορείαμέχρι και σήμερα. Εργάστηκε ως προπονητής και υπεύθυνος Ακαδημιών για το Αθηναϊκό ποδόσφαιρο στα σωματεία ΑΦΟΒΟΣ, ΑΤΛΑΣ, LONGLIVED, ΚΟΡΩΝΙΔΑ, Α.Σ.ΣΟΥΡΜΕΝΑ, ΠΑΝΘΗΣΕΙΑΚΟΣ, Α.Ο.ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, Α.Ε.ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ και ήταν μέλος του GOTHIA CUP. Επίσης το τελευταίο διάστημα ήταν Αντιπρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης. Το Μάρτιο του 2013 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» έως τον Οκτώβριο του 2016. Αξίζει να σημειωθεί ο πολλαπλασιασμός των περιφερειακών «Κόκκινων» και το «άνοιγμα» στην επαρχία.Στη συνέχεια ανέλαβε νέα καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης της 24MEDIA (ραδιόφωνο 24.7, στο 24 radio,εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και διαδικτυακές σελίδες ενημέρωσης του Ομίλου). Έως σήμερα, παρουσίαζει την εκπομπή «AΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ» στην ΕΡΤ1. Είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και δραστηριοποιείται στην ΟΜ Πεντέλης.

 

Μυρσίνη Λοΐζου: γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1966 στην Αθήνα. Μητέρα της είναι η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάρω Λοΐζου και πατέρας της ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Λοΐζος. Πήγε σχολείο στο Χολαργό και συνέχισε στη Βακαλό, όπου σπούδασε γραφίστρια. Ασχολήθηκε με το graphic design αλλά και με τις πωλήσεις σε διάφορες εταιρίες web development. Το 2004 ήρθε στον κόσμο η κόρη της Εμμανουέλα. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ενεργά μαζί με δημιουργούς του καλλιτεχνικού χώρου στη διαμόρφωση ενός καλύτερου και δικαιότερου πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα, κάτι που πάντα την ενδιέφερε, καθώς στη χώρα μας δημιουργοί και κληρονόμοι ήταν σε καθεστώς ομηρίας σε μία μονοπωλιακή εταιρεία, την ΑΕΠΙ, έως το 2018, όταν και κατάφεραν να γίνει ανάκληση της λειτουργίας της. Το καλοκαίρι του 2018 δημιουργήθηκε ο νέος φορέας διαχείρισης δικαιωμάτων, η ΕΥΕΔ, ένα συνεταιριστικό σχήμα, βάσει διεθνών προτύπων, όπως αναφέρει η ίδια στο βιογραφικό της.

 

Όλγα Νάσση: είναι πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας, όπου εξελέγη για δεύτερη διετία. Γεννήθηκε στην Ιταλία από έλληνα πατέρα. Σπούδασε  Πολιτικές  Επιστήμες, είναι κάτοχος διδακτορικού στην Ανθρωπολογία και στην εθνογλωσσολογία Έχει κάνει σημαντική εθνογραφική έρευνα σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε ιταλικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ακόμα, έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, στην Ιταλία, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με τις ιστορικές μειονότητες και τις ιταλικές κοινότητες που προέρχονται από τη διασπορά. Έχει εργαστεί στο Δεύτερο πρόγραμμα υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών στην Ιταλία. Είναι ακτιβίστρια και δραστηριοποιείται στο οικολογικό κίνημα της Σικελίας.

 

Γιώργος Χρηστάκης: είναι εμπνευστής και ιδρυτής της DAGIPOLIDANCECo.  Έχει μια ενεργό και μαχητική παρουσία σε όλες τις πρωτοβουλίες που αγκαλιάζουν τη «διαφορά». Χορευτής και χορογράφος σε αναπηρικό αμαξίδιο, έχει μεγάλη επαγγελματική και καλλιτεχνική εμπειρία. Κοινωνικός ψυχολόγος, υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συμμετείχε στις ομάδες σύγχρονου χορού, «Φυγείν αδύνατον», «Λάθος κίνηση», «Αγγελόσκονη» κ.ά. Τον Μάιο του 2004 δημιουργεί την δική του χορευτική ομάδα την «DAGIPOLIDANCECo», όπου χορογραφεί, χορεύει, σχεδιάζει και οργανώνει όλες τις παραγωγές και παραστάσεις της έως και σήμερα, και της οποίας έχει και την συνολική ευθύνη παραγωγής και εκτέλεσης. Με την DAGIPOLI προκάλεσε ανατροπές και η δουλειά του με την ομάδα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, από Αμερική ως Ευρώπη και Ασία. Διδάσκει  με τεχνικές και μεθόδους που έχουν να κάνουν με τις συναντήσεις  σωμάτων ποικίλων λειτουργιών και μορφών.

 

Θεοδόσης Πελεγρίνης: είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι απόφοιτος του Φιλοσοφικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Έξετερ Αγγλίας.  Διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2010 ως το 2014  και Υφυπουργός Παιδείας στο χρονικό διάστημα 2015 – 2016. Πέρα από τα άρθρα και τις μελέτες του έχει συγγράψει 30 βιβλία.  Το 2007 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο για το βιβλίο του Από τον πολιτισμό στην πείνα.  Έχει ασχοληθεί ενεργώς ως συγγραφέας και ως ηθοποιός με το Θέατρο, χώρος στον οποίον επιχείρησε να συνδυάσει την  φιλοσοφία και την δραματική τέχνη.   Έχει, επιπλέον, παρουσιάσει από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας δυο σειρές εκπομπών, το «Λεξικό της Φιλοσοφίας» και το «Εγχειρίδιον της Φιλοσοφίας», ενώ από την ΕΤ 1 τρεις σειρές εκπομπών: «Την ταυτότητά σας, παρακαλώ», «Και το ταξίδι συνεχίζεται» και «24η Ώρα». 

 

Γιονούς Μουχαμέντι: είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων από το 2017. Ήρθε στη χώρα πριν από 15 χρόνια. Το 2004 έγινε ένας από τους 11 πρόσφυγες που πήραν άσυλο ανάμεσα σε 4.000 αιτούντες και έκτοτε ζει νόμιμα στην Αθήνα. Ιδρυτής αρχικά της Αφγανικής Κοινότητας και κατόπιν του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων. Στην Ελλάδα δραστηριοποιήθηκε από νωρίς ως ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 2016 επελέγη από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για να τιμηθεί με το βραβείο «Alison Des Forges» για την ακτιβιστική δράση του. Μεταξύ άλλων αποτελεί δυναμικό μέλος του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος.

 

Ιωάννα Κοντούλη: Η Ιωάννα Κοντούλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός  στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα «Περιβάλλον & Ανάπτυξη». Εργάστηκε ως Μηχανικός σε τεχνικές  εταιρείες και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Εχει διδάξει στο ΤΕΙ Αθηνών, θέματα Φωτοερμηνείας και Τηλεπισκόπησης και από το 2002 προσελήφθη στη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.). Συμμετείχε ενεργά σε κοινωνικά κινήματα όπως η "Διαδημοτική Επιτροπή για την διάσωση του Υμηττού" και η “Κίνηση Πολιτών για την διάσωση της βίλας Ζωγράφου” και σε κινήσεις-δράσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων, στο «Ένα καράβι για την Γάζα».  Υπήρξε στέλεχος του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων και διετέλεσε επικεφαλής του κατά την εκλογική εκστρατεία του 2012. Το 2014 ίδρυσε την  ανεξάρτητη “Πρωτοβουλία για μια Νέα Οικολογική Αθήνα”  και συμμετείχε στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές ως υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων. Το 2015 ήταν υποψήφια στις Εθνικές Εκλογές, συνεργαζόμενη με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην εκλογική περιφέρεια Β΄Αθηνών. Από τον Γενάρη του 2016 ήταν πρόεδρος της δημόσιας εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. μέχρι τον Μάρτιο του 2018 όπου παραιτήθηκε προκειμένου να πολιτευτεί. Είναι μητέρα δύο αγοριών.

  

Φωτενή Σκοπούλη: Γεννήθηκε το 1955 στα Γιάννενα. Είναι Γιατρός Παθολόγος με εξειδίκευση στα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα. Από το 1982 μέχρι το 1996 ήταν στέλεχος του διδακτικού προσωπικού της Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από το 1997 -2013 καθηγήτρια Παθολογίας Ανοσολογίας στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Από το 2001 μέχρι σήμερα είναι Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής, Τμήματος Αυτοάνοσων Νοσημάτων και Ανοσολογικού εργαστηρίου στην Ευρωκλινική Αθηνών. Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται στην κλινική έκφραση και αιτιοπαθογένεση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την επίδραση του στρες στην επαγωγή αυτοανοσίας. Έζησε σε μια οικογένεια όπου και οι δύο γονείς της συμμετείχαν ενεργά στην αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής και εκτοπίσθηκαν. Ο πατέρας της Νίκος Σκοπούλης, γιατρός, εκλέγονταν επί σειρά ετών βουλευτής της ΕΔΑ στο Νομό Ιωαννίνων. Ήταν μέλος του Ρήγα Φεραίου με συνδικαλιστική δράση στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας μετά από πρόταση της ΔΗΜΑΡ (2012-2013). Είναι μητέρα μιας κόρης με δύο εγγόνια και παντρεμένη με τον Χαράλαμπο Μουτσόπουλο, Καθηγητή της Ιατρικής και ακαδημαϊκό.

 

Μουσταφά Οφούκ: Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1989. Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευσή της στο 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Κομοτηνής και την δευτεροβάθμια στο 1ο Αθλητικό Γυμνάσιο και 1ο Ενιαίο Λύκειο Κομοτηνής. Το 2011 αποφοίτησε από το τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης.  Από τον Σεπτέμβριο του 2014 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στο γραφείο της στην Κομοτηνή. Είναι εν ενεργεία δημοτική σύμβουλος με την παράταξη ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή στον Δήμο Κομοτηνής.