X

Βραβείο Γούλφσον με το βλέμμα στην Ελλάδα

Μία πρόταση που εξετάζει το σενάριο εξόδου της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών από την ευρωζώνη, κέρδισε το βραβείο Γούλφσον, το δεύτερο υψηλότερο μετά το Νόμπελ Οικονομίας. Το βραβείο απέσπασε ο οικονομολόγος Ρότζερ Μπουτλ, ο οποίος δεν έκρυψε ότι είχε στο μυαλό του την Ελλάδα όταν σκεφτόταν την πρότασή του. Ο κ. Μπουτλ θεωρεί ότι η χώρα που θα ξεκινήσει αυτό το σχέδιο πολύ γρήγορα θα γίνει ανταγωνιστική.

Ant1news

Το βραβείο απέσπασε ο οικονομολόγος Ρότζερ Μπουτλ, ο οποίος δεν έκρυψε ότι είχε στο μυαλό του την Ελλάδα όταν σκεφτόταν την πρότασή του.

«Ανακοινώνοντας στον λαό ότι η εσωτερική αγορά θα έχει ένα νέο νόμισμα, ας το πούμε δραχμή, σε ισοτιμία ένα προς ένα ώστε το ίδιο ποσό σε ευρώ να είναι ίσο με το ίδιο ποσό σε δραχμές, ίσως στις απλές συναλλαγές, στις διεθνείς συναλλαγές η δραχμή θα υποτιμηθεί κατά πολύ, ίσως 1,5 προς 1, 1,72 προς 1. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Αυτό είναι η ουσία της λύσης», δήλωσε ο βραβευθέντας.

Ο κ. Μπουτλ θεωρεί ότι η χώρα που θα ξεκινήσει αυτό το σχέδιο πολύ γρήγορα θα γίνει ανταγωνιστική: Τότε η χώρα θα κυριαρχήσει σε όλα τα χρέη της, τα εσωτερικά χρέη σε αυτό το νόμισμα, θα εγκαταστήσει αυστηρούς ελέγχους της δημοσιονομικής πολιτικής και θα περιμένει ελπίζοντας, νομίζω βάσιμα, ότι πολύ σύντομα αυτή η πολύ χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία θα φέρει την νέα οικονομική ανάπτυξη».

Μαζί με το βραβείο, ο έγκριτος οικονομολόγος κέρδισε και 310 χιλ. ευρώ. Ο ιδρυτής του συγκεκριμένου βραβείου θεωρεί ότι το τέλος της ευρωζώνης πλησιάζει: «Είναι πιο πιθανό από ότι ήταν πριν από έξι μήνες και κάθε μέρα που περνάει το τέλος της ευρωζώνης γίνεται όλο και πιο πιθανό. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό που βλέπουμε ένα μία σειρά από αναχρηματοδοτήσεις όπου η Γερμανία κυρίως δανείζει πολλά χρήματα σε χώρες για την αναχρηματοδότηση χρεών που πιθανόν ποτέ δεν θα πληρωθούν».

Στην Ιταλία επτά ώρες διήρκεσε η μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Ιταλίας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, που ενέκρινε περικοπές ύψους 4,5 δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες.

Στην Πορτογαλία, αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ένα από τα μέτρα που έλαβε η κεντροδεξιά πορτογαλική κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας που υιοθέτησε μετά το μνημόνιο που υπέγραψε με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, από πλευράς της, λέει από την Ιαπωνία πως η παγκόσμια οικονομία δεν είναι πιο ασφαλής σήμερα από το 2008. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαιρέτισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στα τέλη Ιουνίου και εκτόξευσε βέλη κατά των τραπεζιτών.

Η Φινλανδία θα προτιμούσε να προετοιμαστεί για να εγκαταλείψει την ευρωζώνη παρά να πληρώνει τα χρέη άλλων κρατών-μελών της, δήλωσε η Φινλανδή Γιούτα Ουρπιλάινεν στην οικονομική εφημερίδα Kauppalehti. "Η Φινλανδία έχει δεσμευτεί ότι θα είναι μέλος της ευρωζώνης και εκτιμούμε ότι το ευρώ είναι επωφελές για την Φινλανδία. Όμως η Φινλανδία δεν έχει αγκιστρωθεί στο ευρώ ούτε θα καταβάλλει οποιοδήποτε τίμημα και είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο, περιλαμβανομένης της εγκατάλειψης του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος", είπε η Ουρπιλάινεν.

Εν τω μεταξύ, το ουγγρικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την τελευταία αναθεωρημένη μορφή του νόμου για την Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος αναμένεται να επιτρέψει στην κυβέρνηση να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χορήγηση δανείου ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο νόμος υιοθετήθηκε στο κοινοβούλιο όπου το συντηρητικό κόμμα fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν διατηρεί μια πλειοψηφία των δύο τρίτων: 283 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 30 κατά και τρεiς απείχαν, ανακοίνωσε το κοινοβούλιο στην επίσημη ιστοσελίδα του.