X

«Ναι μεν αλλά» από Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα

Για ακόμα μια φορά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συνοδεύει τα εύσημα για την Ελλάδα με συστάσεις, πριν προλάβει καλά καλά να ολοκληρωθεί το Eurogroup.

Ant1news

Τονίζει μεν ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει εντυπωσιακή πρόοδο και καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά σπεύδει να συμπληρώσει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να υλοποιηθούν.

Στις συστάσεις του προέδρου του Eurogroup βρίσκεται η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, η απελευθέρωση ορισμένων επαγγελμάτων και η συνέχιση των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πιστός στις δικές του δεσμεύσεις (να παράσχει την κατάλληλη στήριξη στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος) ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το θέμα του χρηματοδοτικού κενού θα συζητηθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Παράλληλα όμως εξέφρασε και την έκπληξή του για το «ύψος του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας», όπως το προσδιόρισε ο Γ. Ασμουσεν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο ίδιος, όπως και ο Όλι Ρεν, εξέφρασαν μάλιστα την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο η αξιολόγηση της τρόικας, ώστε το Eurogroup να μπορέσει να προχωρήσει στην επίλυση του εν λόγω προβλήματος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ξεκάθαρα ότι «κανένας στο Eurogroup δεν επιθυμεί κούρεμα του ελληνικού χρέους» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι απομείωσης του, ενώ ο Όλι Ρεν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το Eurogroup αναμένει από την Ελλάδα να υλοποιήσει υποχρεώσεις δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας, τόνισε  ότι απομένουν "τεχνικές εργασίες" που θα πρέπει να υλοποιηθούν από την ελληνική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στο «χρηματοδοτικό κενό» της Ελλάδας, ο Γιάννης Στουρνάρας, από το Λουξεμβούργο, το προσδιόρισε γύρω στα 5 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και γύρω στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016). Σημείωσε δε ότι στο Eurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση και ότι η απόφαση αναμένεται να ληφθεί ως το τέλος του έτους.