X

Απορρίπτει ο Νοβότνι την επιβολή αναγκαστικού τέλους στις καταθέσεις

Ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι χαρακτήρισε απαράδεκτες και απορριπτέες τις "σκέψεις" του ΔΝΤ για επιβολή αναγκαστικού τέλους 10% στις καταθέσεις.

Ant1news



Να μην τεθούν σε αβεβαιότητα αποταμιευτές και καταθέτες, ζήτησε ο ο διοικητής της ΑΚΤ Έβαλντ Νοβότνι, υπογραμμίζοντας ότι οι, υπό συζήτηση απο το ΔΝΤ, αναγκαστικές εισφορές, αποτελούν οικονομικοπολιτικά εργαλεία που είχαν κάποια σημασία σε περίοδο πολέμου ή σε μεταπολεμική εποχή. Σήμερα, όμως, στις βιομηχανικές χώρες η προοπτική, αυτή, είναι απαράδεκτη και πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΚΤ, και μόνο η συζήτηση για  "μερική κατάσχεση" θα οδηγούσε αμέσως τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρημάτά τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς την ώρα που πολλές τράπεζες χρηματοδοτούν το δανειοδοτικό τους τομέα κυρίως από τις καταθέσεις.

Από πλευράς των αυστριακών πολιτικών κομμάτων, οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες αλλά και το Κόμμα των Πρασίνων της αντιπολίτευσης τάσσονται κατ' αρχήν υπέρ της φορολόγησης της μεγάλης περιουσίας για την αντιμετώπιση κρίσεων, ζητούν, όμως, την εξαίρεση των μικροκαταθετών.