X

Θεοχάρης: Περιμένω αποτελέσματα σε 2 μήνες

Αποδείξεις ότι οι τεχνικές ελέγχου «…όπως Αμερική» θα πατάξουν αποτελεσματικότερα την φοροδιαφυγή περιμένει ως το τέλος Φεβρουαρίου ο Γ.Γ. Εσόδων από τους πρώτους 15 ολοκληρωμένους ελέγχους ως τον Φεβρουάριο.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Τις νέες τεχνικές ελέγχου υπόπτων για φοροδιαφυγή, στο πρότυπο αυτών που ακολουθεί η Οικονομική Αστυνομία των ΗΠΑ, έχουν ήδη αρχίσει να μελετούν επιθεωρητές του ΣΔΟΕ και οι υπόλοιποι «κρίκοι» του  ελεγκτικού μηχανισμού. 

Όπως προβλέπεται στην 15σέλιδη εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα δημοσίων Εσόδων με λεπτομέρειες για την εφαρμογή τους, οι τρεις νέες μέθοδοι για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος του ελεγχόμενου-υπόπτου φοροδιαφυγής, προβλέπουν «ξεψάχνισμα» σε όλα τα εισοδήματα και τις δαπάνες (προσωπικές, επαγγελματικές, οικογενειακές), με διασταυρώσεις μεταξύ άλλων και σε:

-μεταβολές στην κινητή και ακίνητη περιουσία, 

-καταθέσεις και αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς 

-επενδύσεις σε τραπεζικά προϊόντα 

-την συνέπεια στην πληρωμή δόσεων δανείων 

-το είδος των συναλλαγών αλλά και το ύψος των δαπανών μέσω πιστωτικών καρτών, 

-τις ετήσιες διαφορές στα ύψη των λογαριασμών ηλεκτρικού, νερού και τηλεπικοινωνιών, ώστε να προκύψει τυχόν αύξηση των δαπανών διαβίωσης και να ελεγχθεί αν δικαιολογείται από τον φορολογούμενο τέτοια μεταβολή. 

Καινοτομίες σε σχέση με τα ισχύοντα:

- οι έλεγχοι αυτοί θα μπορούν να εκτείνονται σε απεριόριστο βάθος χρόνου 

-το βάρος της απόδειξης για στοιχεία, εισοδήματα και δαπάνες φέρει ο ίδιος ο φορολογούμενος. 

Ο Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, έχει ζητήσει από τον ελεγκτικό μηχανισμό οι πρώτες τουλάχιστον 15 έρευνες βάσει του αμερικάνικου συστήματος, να έχουν ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών, ώστε να γίνει και η πρώτη, βάσει στοιχείων από πραγματικές περιπτώσεις ελέγχου, αποτίμηση για την απόδοση της υιοθέτησης των προτύπων των ΗΠΑ, σε σχέση με τις τακτικές που ακολουθούνται ως σήμερα από το ΣΔΟΕ και τις υπόλοιπες υπηρεσίες ελέγχου.