X

Ρουμπινί: Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος αποχώρησης χώρας από το ευρώ

Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί διαπιστώνει ότι έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος να αποχωρήσει κάποια χώρα από την ευρωζώνη, ενώ την ίδια ώρα ο Τζόζεφ Στίγκλιτς προειδοποιεί ότι η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει ασταθής.

Ant1news



Η βελτίωση της οικονομίας στην ευρωζώνη σημαίνει ότι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος αποχώρησης κάποιας χώρας από αυτήν, υποστήριξε ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του «Μπλούμπεργκ» από το Νταβός της Ελβετίας.

«Τα χειρότερα της κρίσης, όσον αφορά τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους, έχουν παρέλθει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρουμπινί και πρόσθεσε ότι «ορισμένα από τα tail risks (κίνδυνοι από απρόσμενα γεγονότα), των τελευταίων ετών, όπως η διάλυση της ευρωζώνης έχουν ελαχιστοποιηθεί».

Στίγκλιτς: Η Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι ασταθής

Την ίδια ώρα ο επίσης παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Οικονομίας (2001), Τζόζεφ Στίγκλιτς, προειδοποιεί πως η αισιοδοξία που εκφράζεται τελευταία στην Ευρώπη είναι πρόωρη, καθώς η κατάσταση της οικονομίας της εξακολουθεί να είναι ασταθής.

Σε συνέντευξή του, την Παρασκευή, στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ", ο Στίγκλιτς τονίζει πως είναι σωστό να χαιρετίζεται η έξοδος από την ύφεση, από την συρρίκνωση της οικονομίας στην ανάπτυξή της, όμως η πρόβλεψη για το 2014, κατά το οποίο αναμένεται ανάπτυξη κατά μία εκατοστιαία μονάδα, δεν συνιστά "ούτε επιτυχία ούτε νίκη». Προσθέτει δε πως η ζημιά που είχε συμβεί τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν επιδιορθώνεται.

Όπως λέει ο κ. Στίγκλιτς, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους και ο πραγματικός κίνδυνος  βρίσκεται στο ότι αυτή η μετάβαση από μια αρνητική σε μια θετική ανάπτυξη οδηγεί σε απραξία.   

Ο ίδιος αναφέρει ότι πριν από δέκα χρόνια, όταν αναφερόταν πως η Ευρώπη έχει ανάπτυξη 1%, αυτό χαρακτηριζόταν "τρομακτικό", αλλά σήμερα θεωρείται "νίκη", κάτι που προφανώς σημαίνει πως τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα που πλέον ακόμα και το παραμικρό εκτιμάται αμέσως θετικά.

Σύμφωνα με τον Στίγκλιτς, ο μοναδικός δρόμος για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, είναι η αύξηση της ζήτησης. Όπως λέει, η έλλειψη ζήτησης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οποίο έρχονται να προστεθούν επιπλέον διαρθρωτικά προβλήματα στην Ευρώπη, όπως είναι η ανάγκη ύπαρξης μιας Τραπεζικής Ένωσης, διότι δεν νοείται Νομισματική Ένωση χωρίς Τραπεζική Ένωση. 

Επιπλέον θεωρεί πως τα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται πάρα πολύ αργά και δεν απαιτείται μόνον μια κοινή εποπτεία των τραπεζών, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και ένα είδος κοινής ασφάλισης και προπάντων μεγαλύτερη ταχύτητα, που είναι πολύ χαμηλή. Όσο συμβαίνει αυτό θα εξακολουθεί να αποσύρεται χρήμα από τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες και να τοποθετείται στις σταθερότερες χώρες, και για αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα σε χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, σημειώνει ο κ. Στίγκλιτς.

Πρόσφατα ο κ. Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση είχε επαναλάβει την πάγια θέση του κατά της στρατηγικής λιτότητας, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει τη λιτότητα και θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη. Είχε επισημάνει πως για τον ίδιο, δεν είναι ανησυχητικά τα σωρευμένα χρέη στην Ευρώπη, αλλά τα προγράμματα λιτότητας τα οποία επιβάλλονται σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαικές χώρες.