X

Μπαρόζο: Θεμέλια για χρηματοοικονομική ένωση που θα προστατεύει την ΕΕ

«Έχουν μπει τα θεμέλια για μια γνήσια και βαθειά χρηματοοικονομική ένωση, που θα προστατεύει την ΕΕ σε περίοδο κρίσης, τόνισε ο Ζοζέ Μπαρόζο.

Ant1news

Ο Μανουέλ Μπαρόζο, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχισθεί η ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του 2014, καθότι «υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον τομέα της βιομηχανίας, αλλά και πολιτική βούληση για δράση».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης θα χρειασθούν χρόνο και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπισθούν. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες προσπάθειες και στην πρόοδο που έχει γίνει στην Ευρώπη: «Έχουμε κατά πολύ απομακρυνθεί από τα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα και την επείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίσαμε, αλλά τότε αυτό το εργαλείο διαθέταμε, ενώ σήμερα έχουμε σημειώσει πρόοδο με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» πρόσθεσε.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «η στρατηγική 2020 ήταν η πυξίδα και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο το εργαλείο για να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα». Αναγνώρισε, όμως, ότι παρ ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλούς τομείς, εντούτοις δεν έχει γίνει ακόμα αισθητή από όλους τους πολίτες της ΕΕ.

Ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε «πολύτιμο» τον ρόλο που έχουν παίξει οι ευρωβουλευτές σχετικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, το οποίο αυξάνει τον συντονισμό και οδηγεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς. «Έχουμε καλύψει την ανάγκη για την αντιμετώπιση δημοσιονομικών κενών» είπε και πρόσθεσε ότι «τα ελλείμματα έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, ενισχύεται ο ανταγωνισμός, εκσυγχρονίζεται η δημόσια διοίκηση» και «οι νέοι κάτω των 25 ετών λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση» με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.