X

Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του Κορκίδη από το ΕΒΕΠ

Τη απόλυτη στήριξη στο πρόσωπο του Βασίλη Κορκίδη εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, το οποίο δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του προέδρου του.

Ant1news

Στη Συνεδρίαση της 27ης Μαΐου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Βασίλη Κορκίδη από τη θέση του Προέδρου. Ομόφωνα το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. επιβεβαίωσε την απόλυτη στήριξη στο πρόσωπο του Προέδρου και τον εξουσιοδότησε να χειριστεί, «εν λευκώ» τα εκκρεμή θέματα, συνεχίζοντας απρόσκοπτα το εκσυγχρονιστικό έργο που ανέλαβε πριν ένα χρόνο με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου προς την Πειραϊκή επιχειρηματικότητα.

Τα παλαιότερα μέλη του Δ.Σ. εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την αδυναμία της Κ.Ε.Ε.Ε. να διαχειριστεί έγκαιρα, τη νομοθετημένη από τον Δεκέμβριο του 2012, κατάργηση των 59 Επιμελητηρίων της χώρας, αναζητώντας, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν. Επίσης, υπενθύμισαν ότι τα Επιμελητήρια, δεν είναι συνδικαλιστικοί φορείς, αλλά επίσημοι σύμβουλοι της Κυβέρνησης και ως ΝΠΔΔ οφείλουν να εξυπηρετούν και όχι να εκπροσωπούν επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, ομόφωνα, η Διοίκηση του Ε.Β.Ε.Π. αποφάσισε να διαφοροποιηθεί πλήρως από τις άστοχες πρακτικές του Προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, το οποίο και καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση σύγχυσης.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., μετά το πέρας των Ευρωεκλογών, με σημερινή επιστολή του στον Πρωθυπουργό, επανήλθε στο μείζον ζήτημα της αξιοποίησης και όχι κατάργησης των Επιμελητηρίων. Επεσήμανε ότι η Κεντρική Διοίκηση του Κράτους και τα Υπουργεία, που δραστηριοποιούνται σε επιτελικό επίπεδο, χρειάζονται σημαντικές και υψηλής ποιότητας αποκεντρωμένες υπηρεσίες για να ασκήσουν το έργο τους με χαμηλό κόστος, με οργάνωση και αποτελεσματικότητα, στοιχεία που διαθέτουν τα περισσότερα Επιμελητήρια της Χώρας.

Για τον λόγο αυτό, στην επικείμενη συνάντηση του προεδρείου του Ε.Β.Ε.Π. με τον Πρωθυπουργό, θα εξεταστεί συγκεκριμένη πρόταση που μπορεί, ευρηματικά και χωρίς εκβιασμούς, να  οδηγήσει στην αναβάθμιση του επιμελητηριακού μηχανισμού, ως βασικού πυλώνα διαφάνειας της δημόσιας οικονομικής ζωής του τόπου μας και επίσπευσης των διαδικασιών για την τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγοράς.

Η απάντηση της Διοικούσας Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων

Η Διοικούσα Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, απαντώντας στις αιτιάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, το οποίο ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε να διαφοροποιηθεί πλήρως από τις άστοχες πρακτικές του Προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων»  σχετικά με τη διαχείριση του ζητήματος της  ανατροπής του νόμου με τον οποίο αίρεται η υποχρεωτικότητα εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητηρίων, επισημαίνει:

«Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης, σε όλες ανεξαιρέτως τις γενικές συνελεύσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, όχι μόνο συμφωνούσε αλλά πρωτοστατούσε για την υλοποίηση των δράσεων που πρότεινε η Διοικούσα Επιτροπή της ΚΕΕ. Μάλιστα ήταν αυτός που σηκώνοντας το λάβαρο της επανάστασης κατά της κυβέρνησης, με αφορμή την πολιτική που ακολουθεί σε βάρος του επιμελητηριακού θεσμού, είχε προτείνει δημοσίως την ίδρυση πολιτικού κόμματος εν όψει των ευρωεκλογών.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ ήταν αυτός που  πρότεινε να επανδρωθούν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων με εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, δηλώνοντας μάλιστα ότι ο «προτείνων δεν προτείνεται», εννοώντας φυσικά ότι δεν τίθετο ζήτημα δικής του υποψηφιότητας.

Και όμως, ο κ. Κορκίδης, διαψεύδοντας τον εαυτό του, συμμετείχε στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος.

Στη συνέχεια και πάλι ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ ήταν αυτός που, όταν η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να συμπεριλάβει σε νομοσχέδιο την τροπολογία την οποία είχαν υπογράψει  185 βουλευτές όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου  για άρση της απόφασης περί μη υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, δήλωνε δημοσίως ότι θα αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Ούτε και αυτό βέβαια έπραξε, θέτοντας τις προσωπικές πολιτικές του φιλοδοξίες  υπεράνω των  αγώνων που δίνουν καθημερινά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Και τώρα που απέτυχε να εκλεγεί στην ευρωβουλή, καθώς άλλωστε σύσσωμη η επιμελητηριακή κοινότητα είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα τύγχανε της υποστήριξής της η υποψηφιότητα του, επιστρέφει στο Επιμελητήριό του (από το οποίο θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του) ηττημένος αλλά και αλαζόνας.

 

Η Επιμελητηριακή Κοινότητα δεν έχει ανάγκη από τέτοιους εκπροσώπους που μπροστά στις άμετρες προσωπικές τους φιλοδοξίες, αναζητούν μόνο αξιώματα και καρέκλες».

 

Το Ε.Β.Ε.Π. πιστεύει ότι η αντιμετώπιση αυτής της νέας πρόκλησης για τα Επιμελητήρια, απαιτεί νέα στρατηγική ορθολογικής προσέγγισης και νέο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, το οποίο ικανές Διοικήσεις έχουν καθήκον και υποχρέωση να επανασχεδιάσουν άμεσα.