X

Τριήμερο, 11ωρο και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

Οι προτάσεις του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο για τα εργασιακά.

Ant1news

- Πενθήμερο; … Τριήμερο!

- 8ωρο; … 11ωρο!

- Σύνταξη στα 67; …Μετά τα 70 και βάλε!

Αν είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, βλέπεις τα πράγματα από μία άλλη σκοπιά. Ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, Κάρλος Σλιμ, τόλμησε πάντως να ταράξει τα νερά, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για τα εργασιακά σε επιχειρηματικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Παραγουάη.

«Με τρεις ημέρες εργασίας την εβδομάδα, μπορούμε να έχουμε περισσότερο χρόνο για ανάπαυση και να απολαμβάνουμε καλύτερη ποιότητα ζωής», ανέφερε ο 74χρονος Κάρλος Σλιμ.

Σύμφωνα με τον Μεξικανό πολυεκατομμυριούχο, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και να δουλεύουν μόνο 3 ημέρες την εβδομάδα.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να εργάζονται περισσότερα χρόνια, μέχρι τα 70 ή και τα 75 τους, και να δουλεύουν μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα… ίσως, όμως, για 11ωρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου σεναρίου; Ο Σλιμ εξήγησε: «Με τρεις ημέρες εργασίας την εβδομάδα, θα έχουν την ευκαιρία να ξεκουράζονται περισσότερο, να απολαμβάνουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής, να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους, να ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες».

Ως ένα βαθμό, ο Κάρλος Σλιμ έχει εφαρμόσει το μοντέλο αυτό στις επιχειρήσεις του. Στην εταιρεία τηλεφωνίας Telmex, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στην επιχείρηση από τα νεανικά τους χρόνια έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη πριν ακόμη συμπληρώσουν το 50ο έτος της ζωής τους. Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον επιλέξουν να συνεχίζουν να εργάζονται, δικαιούνται τον ίδιο μισθό… αλλά για 4ήμερο την εβδομάδα.

Ο 74χρονος Κάρλος Σλιμ είναι, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, «ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο», με περιουσία που αγγίζει τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ.