X

Συναντήσεις Μοσχοβισί με Χαρδούβελη και Δένδια

Στο επίκεντρο των επαφών το Εθνικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη, η ελάφρυνση του ελληνικού Δημοσίου Χρέους και η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ προς όφελος νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Με τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης συναντάται το απόγευμα ο νέος Επίτροπος της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρώην Υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσχοβισί.

Το πρώτο ραντεβού του, με τον Γκίκα Χαρδούβελη, πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, κατόπιν αιτήματος της γαλλικής πλευράς.

Στο μενού της συνάντησης αναμένεται να περιλαμβάνονται τόσο η πορεία του ελληνικού  προγράμματος, όσο κυρίως το πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη που θα σημάνει και το τέλος της περιόδου των Μνημονίων, αλλά και η επερχόμενη, συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα, κυρίως σε ότι αφορά την υλοποίηση της δέσμευσης των ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, σε εφαρμογή της απόφασης που έλαβε το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.

Μετά από αυτήν την συνάντηση, ο Πιέρ Μοσχοβισί, που είναι ένας από τους επικρατέστερους για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μεταβεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Στη συνάντηση του με τον Νίκο Δένδια, θα τεθεί υπόψη του νέου Γάλλου Επιτρόπου, με απώτερο στόχο να την προωθήσει και να την υπερασπιστεί στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  η ελληνική πρόταση για «εκτροπή» μέρους των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που προορίζονται για την στήριξη νέων επιχειρήσεων, ώστε να επιδοτηθούν ως και κατά 30% τα επιτόκια δανεισμού υφιστάμενων επιχειρήσεων, που δυσκολεύονται στην αποπληρωμή των δανείων τους, των οποίων τα επιτόκια είναι πολύ υψηλότερα αυτών που πληρώνουν παρεμφερούς δραστηριότητας επιχειρήσεις σε άλλες χώρες.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και στην Ελλάδα, με δεδομένο το σχηματισμό της νέας γαλλικής κυβέρνησης αφενός και την προοπτική της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αφετέρου.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης υποδέχεται τον Πιέρ Μοσχοβισί: