X

Χαρδούβελης: Η κυβέρνηση δεν μας έχει πει πώς θα τα βγάλει πέρα με τα έσοδα

Εάν η κυβέρνηση δεν σηκώσει τα μανίκια να αρχίσει να δουλεύει... μπορεί να πάρει και πολύ χειρότερα μέτρα, υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ant1news

Κάθε άλλο παρά θετική κρίνει  την κατεύθυνση στην οποία κινούνται οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. 

«Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πράγματα που δημιουργούν κόστος, αλλά δεν μας έχει πει πώς θα τα βγάλει πέρα με τα έσοδα», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Βήμα Fm. 

Μάλιστα, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως εάν η κυβέρνηση δεν σηκώσει τα μανίκια να αρχίσει να δουλεύει «πολύ φοβάμαι ότι όχι μόνο δεν θα μπορέσει να κάνει πράξη αυτά που έχει εξαγγείλει, αλλά μπορεί να πάρει και πολύ χειρότερα μέτρα. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αν και δήλωσε σύμφωνος με τα μικρότερα πλεονάσματα τόνισε ότι «ο φόβος μου είναι ότι ακόμη και με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να χρειαστεί μέτρα, διότι η οικονομία δεν πάει καλά και δεν την έχει προσέξει. Αν δεν έχεις έσοδα, πρέπει από κάπου να τα βρεις». 

Για τους δικούς του χειρισμούς και τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης ο κ. Χαρδούβελη είπε «εμείς, δεν θέλαμε εξάμηνη, αλλά τρίμηνη παράταση και αιτία ήταν το γεγονός που βλέπουμε σήμερα μπροστά μας: ότι το Μάρτιο οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες και γι’ αυτό χρειαζόμασταν τα 7,2 δις. Δεν θα έμενε σάλιο στο υπουργείο…».

Όσο για το λόγο για τον οποίο η παράταση που δόθηκε ήταν δίμηνη ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι «είχαμε μια χώρα που οι τρεις μήνες έπεσαν μέσα στην προεκλογική της περίοδο και το να αναφερθεί η Ελλάδα σ’ αυτή τη χώρα θα ήταν κακό γι’ αυτούς – δεν θα την ονομάσω…»

Για το ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε ο Γκίκας Χαρδούβελης το χαρακτήρισε αστείο. «Η διαπραγμάτευση κράτησε από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο. Είχαμε κλείσει όσον αφορά στην Κομισιόν και όχι με το ΔΝΤ. Να δούμε τι θα κάνουν και οι νυν κυβερνώντες. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουν», είπε χαρακτηριστικά. 

Δύο ανόμοια πράγματα χαρακτήρισε τα email Χαρδούβελη και Βαρουφάκη. «Το e-mail Χαρδούβελη παρουσιάζει κάποιες δεσμεύσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης και το e-mail Βαρουφάκη ανοίγει την ατζέντα των θεμάτων. Είναι η αρχή» είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης και πρόσθεσε ότι «η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος π.χ. (για τις συντάξεις) δεν ήταν στο δικό μου e-mail, αλλά έχει ψηφιστεί. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, θα το δούμε σε τέσσερις μήνες αν θα πάρει πίσω τη ρήτρα για τις επικουρικές».