X

Άδικες οι επικρίσεις κατά της ΕΚΤ;

Υπεραμύνεται της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην κρίση ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θεωρεί ότι οι επικρίσεις έχουν λάθος στόχο.

Ant1news

Την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας εξέφραζαν την οργή τους στο κέντρο της Φρανκφούρτης ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωνε ότι ως ευρωπαϊκός θεσμός που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην καρδιά της κρίσης, η ΕΚΤ έγινε το επίκεντρο των επικρίσεων εκ μέρους εκείνων που είναι οργισμένοι με την κατάσταση.

Ο Μάριο Ντράγκι στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της νέας έδρας της τράπεζας στο ανατολικό τμήμα της Φρανκφούρτης, εξήγησε ότι οι κατηγορίες είναι αναμφίβολα άδικες και σκοπός των ενεργειών (της ΕΚΤ) ήταν κυρίως η άμβλυνση του σοκ που υπέστησαν οι οικονομίες.

«Οι άνθρωποι ζουν δύσκολες καταστάσεις», παραδέχθηκε ο Ντράγκι αναφερόμενος στους ανέργους και στα θύματα της οικονομικής κρίσης και υποστήριξε ότι κατανοεί για ποιον λόγο οι άνθρωποι θέλουν αλλαγή.

Παράλληλα, τόνισε ότι «η ευρωζώνη δεν είναι μία πολιτική ένωση στο πλαίσιο της οποίας ορισμένες χώρες πρέπει μονίμως να πληρώνουν για τις άλλες».

Τέλος, ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και ζήτησε την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών.

Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις για την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εγκαινίασε σήμερα τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της στον χώρο της Großmarkthalle – της πρώην κεντρικής αγοράς οπωροκηπευτικών της Φρανκφούρτης – στο περιθώριο των τακτικών συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Συμβουλίου.

«Το κτίριο αυτό συμβολίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τι μπορεί να πετύχει η Ευρώπη όταν διαπνέεται από πνεύμα συνεργασίας», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. «Πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν άοκνα προκειμένου το κτίριο αυτό να γίνει πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει έναν ουρανοξύστη, όπου στεγάζονται τα περισσότερα γραφεία, το κτίριο εισόδου που είναι ενσωματωμένο στην κύρια αίθουσα της Großmarkthalle και διάφορα άλλα βοηθητικά κτίρια. Ο κ. Ντράγκι δήλωσε επίσης: «Είναι ένα κτίριο που προσδίδει ιδιαίτερο χαρακτήρα στην πόλη της Φρανκφούρτης. Και αποτελεί για την ΕΚΤ μια εντυπωσιακή νέα βάση από όπου θα εκπληρώνει την αποστολή της.»