X

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση δρα με στόχο την παραμονή στο ευρώ

Αναγνώρισε ως ορόσημο την 24η Απριλίου και τη συνεδρίαση του Eurogroup και μίλησε για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Ant1news

Με βασικό στόχο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δρα η ελληνική κυβέρνηση σύμεφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό  Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

"Η Ελλάδα δρα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βασικό στόχο την παραμονή της στην Ευρωζώνη", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ταυτόχρονα ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης πως θα πληρωθούν στο ακέραιο οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, ενώ περιγράφοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ανέφερε πως "η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά με στόχο να υπάρξει ένα θετικό σενάριο κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου".

Μάλιστα, σημείωσε ότι μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει κάποια κινητικότητα στην χρηματοδότηση της χώρας μέσω των κεφαλαίων της εναπομείνασας δόσης του ΔΝΤ και των θεσμών αλλά και μέσω της ΕΚΤ, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα "δεχθεί ότι είμαστε δεσμευμένοι τώρα στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα" ώστε όπως τόνισε να αναστρέψει όλες τις αποφάσεις της που οδήγησαν στον "στραγγαλισμό".

Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε "διάφορα επίπεδα", τόσο στο πολιτικό όσο και στο τεχνικό και εξέφρασε τη γνώμη ότι "ορισμένοι άνθρωποι στα τεχνικά κλιμάκια στην Ελλάδα ή στο Brussels Group" δεν ξεχνούν το προηγούμενο πρόγραμμα το οποίο εκλαμβάνουν ως "μωρό τους".

"Εάν περάσει κάποιος 3 ή 4 χρόνια σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δένεται με αυτό και μερικές φορές είναι δύσκολο να σκεφτεί διαφορετικά, να εντάξει νέες ιδέες, να αντιληφθεί τα σημεία στα οποία το πρόγραμμα απέτυχε και σε ποια μπορεί να πάει καλύτερα. Αυτό είναι ευκολότερο σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο", εκτίμησε.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να πετύχει μια συμφωνία τελικά στο είδος των μεταρρυθμίσεων που θα βρεθούν "τόσο από το παλιό πρόγραμμα όσο και από αυτά που η κυβέρνηση φέρνει στο τραπέζι". Ο υπουργός παραδέχθηκε, ωστόσο, την ύπαρξη "κόκκινων γραμμών" λέγοντας ότι κάθε κυρίαρχη κυβέρνηση που έχει λαϊκή εντολή πρέπει να τις έχει.

Για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι καμιά φορά οι προσδοκίες από τέτοιες επισκέψεις είναι δυσανάλογες της πραγματικότητας και σημείωσε ότι η Ρωσία είναι μια φίλη χώρα προς την Ελλάδα χωρίς όμως αυτό να αλλάζει τις ελληνικές θέσεις και χωρίς να προσδίδει στην επίσκεψη του πρωθυπουργού σημασία οικονομικής συσχέτισης.

"Η Ελλάδα είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος, έχει ανεξάρτητη διεθνή πολιτική και συνομιλεί με διάφορους ανθρώπους για ανταλλαγή απόψεων", ανέφερε και τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της Ευρωζώνης και "θέλει να παραμείνει έτσι".