X

Ο Σόιμπλε δίνει διορία στην Ελλάδα μέχρι τέλος Ιουνίου

Μέχρι πότε δίνει διορία για συμφωνία στην Ελλάδα ο Σόιμπλε και τι λέει για τη χώρα μας σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ant1news

Μετά την αίσθηση που προκάλεσε με τις δηλώσεις του σε συνέδριο διεθνών σχέσεων στη Νέα Υόρκη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξαναχτυπά, αυτή τη φορά με συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κρούει τον κώδωνα κινδύνου στην Ελλάδα δίνοντάς της διορία για συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου, εάν και εφόσον η χώρα μας θέλει να λάβει τα χρήματα από τις δόσεις του δανείου.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα ότι κι αν γίνει, θα παραμείνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για να μείνει στην Ευρωζώνη θα πρέπει να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες. «Το αν θα έχει τα χρήματα για να ανταπεξέλθει στις δεσμεύσεις της αυτό είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης. Αν θέλει τη βοήθειά μας θα τη δώσουμε, αλλά πάντα στο πλαίσιο της συμφωνίας».

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι λίγο πιθανή μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όμως πρόσθεσε ότι οι χρηματαγορές έχουν ήδη κοστολογήσει κάθε ενδεχόμενο. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα συμβεί (μια χρεοκοπία)», δήλωσε ο Σόιμπλε σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

Παρ όλα αυτά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι χρηματαγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας ή μιας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και ότι «δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση στις αγορές» της ελληνικής κρίσης χρέους.

Ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη για την Ελλάδα», ενώ ισχυρίσθηκε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας «κατέστρεψε» όλα τα σενάρια στα οποία βασιζόταν η ανάκαμψη των δημοσιονομικών της χώρας. «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα», υπογράμμισε σχολιάζοντας το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, «χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας».