X

Απορρίπτει ο Ντράγκι το ενδεχόμενο διπλού νομίσματος

Απορρίπτει ο Μάριο Ντράγκι το ενδεχόμενο διπλού νομίσματος εντός ευρωζώνης. Τι λέει από την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ant1news

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει το σενάριο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές, τα λεγόμενα IOU, δημιουργώντας ένα παράλληλο νόμισμα εντός της ευρωζώνης.

Το Reuters υποστηρίζει πως αξιωματούχοι στην ΕΚΤ ανησυχούν μήπως η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν αποπληρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Μαΐου. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, συνεχίζει το πρακτορείο, θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανότατα να περιορίσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που θα ανάγκαζε την Αθήνα να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με IOU.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι διαψεύδει ουσιαστικά το παραπάνω σενάριο και παράλληλα τονίζει ότι "είμαστε πια καλύτερα εξοπλισμένοι ώστε να αποκρούσουμε τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους από μια μετάσταση λόγω Ελλάδας". Πρόσθεσε δε ότι η παροχή της ρευστότητας μέσω του ELA θα συνεχιστεί όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και διαθέτουν collateral.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαβεβαίωσε ακόμα ότι η απάντηση στην κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται "στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης" και πρόσθεσε ότι "απαιτείται πιο πολλή δουλειά κι αυτό επείγει". "Όλοι επιθυμούμε η Ελλάδα να τα καταφέρει" να εξέλθει από την κρίση, είπε ο Ντράγκι.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προέβη στη δήλωση αυτή στο πλαίσιο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, στάθηκε αφορμή για να ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απαιτώντας μεταρρυθμίσεις και υπήρξε ευκαιρία για να τεθεί το θέμα των οικονομικών επιπτώσεων σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Ο Ντράγκι εκτίμησε ότι θα πρέπει να "αποκατασταθεί ο διάλογος" την ώρα που οι διεθνείς πιστωτές αναμένουν από την Ελλάδα μία λίστα από μεταρρυθμίσεις πριν από την εκταμίευση των 7,2 δισ ευρώ, τα οποία η Αθήνα, όπως σημειώνει το πρακτορείο, έχει μεγάλη ανάγκη.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι προσεκτική απέναντι στις "δημοσιονομικές επιπτώσεις" των προτάσεών της, ενώ αρνούμενος να προβεί σε εικασίες σχετικά με μία στάση πληρωμών στην Ελλάδα, που συνεπάγεται σχεδόν βέβαια με μία έξοδο από την ευρωζώνη, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη διαθέτει τα μέσα απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης, τα οποία "θα χρησιμοποιούσε στην περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης". Ο Ντράγκι αναγνώρισε ωστόσο ότι η ευρωζώνη θα εισέρχετο σε "άγνωστο έδαφος" αν η ελληνική κρίση χειροτέρευε.