X

Βαρουφάκης: Καμία κόκκινη γραμμή δεν έχει ξεθωριάσει

Καμία ρωγμή δεν υπάρχει στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Δεν «βλέπει» εκλογές στον ορίζοντα. Τι λέει για τις διαπραγματεύσεις και ποια η θέση του περί Κούγκι;

Ant1news

 

Στη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ERTOpen.

"Μην πιστεύετε ότι διαβάζετε. Δεν έχει κλείσει τίποτα, μέχρι να κλείσει η διαπραγμάτευση δεν υπάρχει τίποτα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης τονίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, ενώ οι προηγούμενοι δεν έκαναν τίποτα.

Παράλληλα, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε σε όσους τον ρωτούν γιατί δεν προχωρά σε ρήξη με τους δανειστές: "Δεν εκλέχθηκα για να κάνω ρήξη, ούτε να εφαρμόσω το mail Χαρδούβελη, ούτε να μειώσω 80% τις επικουρικές, ούτε να πουλήσω όσο όσο το λιμάνι του Πειραιά". Επίσης πρόσθεσε: "Η έξοδος από την κρίση χρειάζεται να σταματήσει ο δανεισμός που συρρικνώνει το ΑΕΠ να γίνει αναδιανομή των βαρών, από τους φτωχούς να πάνε στους ώμους όσων μπορούν να το σηκώσουν".

Ο υπουργός Οικονομικών προκάλεσε αίσθηση όταν τόνισε ότι ο ίδιος δεν ντρέπεται για το Κούγκι. "Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνει (ο Σαμουήλ), δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι; Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης;" δήλωσε και έσπευσε να προσθέσει: "Το θέμα είναι να μην χρειαστεί να γίνει οτιδήποτε Κούγκι. Όσο και αν απευχόμαστε την ρήξη, εάν δεν τη διανοηθούμε, θα υποταχτούμε όπως οι προηγούμενοι".

Εξάλλου, ο Γιάνης Βαρουφάκης θέλησε να βάλει ένα τέλος στα όσα ακούγονται για παράλληλες φωνές στους κόλπους της κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ρωγμή, ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει και καμία δυσαρέσκεια απέναντί του από την κυβέρνηση. "Κανείς δεν έχει αγαπήσει την καρέκλα του. Δεν αγαπάμε την καρέκλα και την εξουσία και για αυτό δεν έχουμε ρωγμές", δήλωσε ο υπουργός και υποστήριξε ότι «μου αρέσει η έντονη αντιπαράθεση. Ο κόσμος μας βλέπει ενωμένους με τις διαφωνίες μας. Ως διαπραγματευτής θέλω ένα κόμμα που να με ελέγχει και να με εγκαλεί. Αυτό είναι απαραίτητο σε μία διαπραγμάτευση γιατί οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται».

Στα όσα λέγονται για πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμό ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται η χώρα να οδηγηθεί ξανά στις κάλπες. "Έχουμε πλήρη αποδοχή από το λαό", συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν κατηγορηματικός: "Καμία κόκκινη γραμμή δεν έχει πατηθεί. Καμία κόκκινη γραμμή δεν έχει ξεθωριάσει. Προσπαθούμε για μια συνολική συμφωνία".

Για την πιθανότητα δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό για πολύ μεγάλα ζητήματα να αποφαίνεται για το μέλλον του και σημείωσε πως «δεν είναι καθόλου κακό να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος».