X

Συμφωνία εντός της εβδομάδας «προβλέπει» ο Βαρουφάκης

Την πρόταση για τους συντελεστές ΦΠΑ αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών. Τι είπε για τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης.

Ant1news

Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές, με τα σημερινά δεδομένα, έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

«Είναι ζήτημα εβδομάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας πως θα είναι μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία που θέλουν και οι δύο πλευρές.

Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε πως η πρόταση της Αθήνας προς τους δανειστές για το ύψος του ΦΠΑ είναι για τρεις συντελεστές: 6,5% - 15% - 18%. Στον χαμηλό συντελεστή του 6,5% θα ενταχθούν φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Στα υπόλοιπα, για τις συναλλαγές με πιστωτική κάρτα ο ΦΠΑ θα ανέρχεται στο 15%, ενώ θα ανεβαίνει στο 18% για τις συναλλαγές με μετρητά.

 «Ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα μας η ρήξη», υποστήριξε απόψε ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας πως δεν ήταν τέτοια η εντολή που πήρε η κυβέρνηση στις εκλογές. Διευκρίνισε πως οι αναφορές που είχε κάνει στο παρελθόν αφορούσαν τη θεωρία της διαπραγμάτευσης,

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία», γιατί ούτε η Αθήνα ούτε και οι εταίροι θέλουν ρήξη.

Μιλώντας νωρίτερα στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τα πέντε σημεία-κλειδιά που θεωρεί προαπαιτούμενα για την μετά τον Ιούνιο εποχή, που -όπως είπε- «θα εγκαινιάσουμε μετά τη σύναψη της πολυπόθητης συμφωνίας, μετά την ολοκλήρωση του ισχύοντος Μνημονιακού προγράμματος».