X

Λύση ή… γκρεμός, αν έτσι θέλει η Ευρώπη, λέει ο Βαρουφάκης

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ρήξης. Είπε ότι ίσως δεν πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ. Τι λέει για τον ΦΠΑ. Δεν διαψεύδει ότι κατέγραψε όσα ειπώθηκαν μέσα στο Eurogroup της Ρίγας.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με την φράση «η έξοδος από το ευρώ είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί στο γκρεμό, αλλά δεν θα υπογράψουμε κάτι που δεν βγαίνει. Ας κάνει και η Ευρώπη ό,τι θέλει» ο υπουργός Οικονομικών έδωσε το στίγμα των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αφήνοντας πάντοτε επάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο της ρήξης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο ΔΣ του ΕΒΕΑ, αποκάλυψε ότι για τον ΦΠΑ υπάρχει όχι μόνο ακόμη ένα σενάριο, αλλά δύο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει plan B και plan C αν δεν τους αρέσει», επιβεβαιώνοντας έτσι το σενάριο πως είχε συζητήσει με τους θεσμούς, πριν αυτοί την απορρίψουν.

Πάντως, ο υπουργός υπεραμύνθηκε και πάλι του διπλού ΦΠΑ προτείνοντας, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν μετρητά, να προβλεφθεί «πέναλτι» 3 ποσοστιαίων μονάδων επιπλέον των νέων συντελεστών 6,5% και 15% που έχει προτείνει η κυβέρνηση.

Δηλαδή αντί να ισχύσει ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων», ένας στο 6,5% και 15% για πληρωμές με κάρτες και άλλος  στο 9,5% και 18% για πληρωμές με μετρητά, ο κύριος Βαρουφάκης περιέγραψε ένα παρεμφερές σύστημα, θεσπίζοντας αντικίνητρα για όσους επιμένουν στις παραδοσιακές μορφές πληρωμών.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη του στο στο δελτίο του βρετανικού δικτύου Channel 4, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ξανά ότι η Κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα διαθέσιμα της, θα δώσει προτεραιότητα στην πληρωμή των μισθών και των συντάξεων, εννοώντας ότι θα αφήσει απλήρωτες, ελλείψει χρήματος, τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές.

Και φόρος συναλλαγών

Στην ομιλία του στο ΕΒΕΑ, ο Υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο φορολόγησης κάποιων τραπεζικών συναλλαγών, αποκλείοντας ρητά πάντως αυτές που αφορούν στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης δεν απέκλεισε και έκτακτο φόρο στις επιχειρήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθούν όλα αυτά τας θέματα για να κλείσει η συμφωνία».

«Συμφωνία την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου»

Για την συνολική συμφωνία, προέβλεψε πως θα πρέπει να έχει κλείσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Αρχικώς σχεδιασμός, όπως είπε, ήταν να κλείσει πριν το τετράμηνο αλλά οι θεσμοί ήθελαν πλήρη αξιολόγηση «οπότε πάμε τώρα σε ένα σετ προαπαιτούμενων, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος» ενώ στη ταυτόχρονα θα συζητηθεί και το Αναπτυξιακό πακέτο που περιλαμβάνει και λύση για το χρέος.

Αν θέλει να φύγει το ΔΝΤ δεν υπάρχει… «ιδεολογική δέσμευση»

Όσο για το ρόλο του ΔΝΤ στο μέλλον, τόνισε πως δεν υπάρχει «ιδεολογική δέσμευση» να μην συνεχίσει να παρακολουθεί τη χώρα μας, αλλά ο ίδιος εκτιμά πως «το ΔΝΤ δεν θέλει να παραμείνει».

Όπως είπε, ο κ. Βαρουφάκης και καλύτερα να μην συμμετάσχει για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εγώ τηρώ την εμπιστευτικότητα»

Ανατρέχοντας στα γεγονότα του Eurogroup της Λετονίας πριν σχεδόν ένα μήνα και όσα είπε στη New York Times, που αναφέρει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι έχει καταγράψει όσα ειπώθηκαν στην συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών, χαρακτήρισε ψευδείς τις διαρροές που τον αφορούσαν για προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε.

Ο υπουργός πήγε ένα βήμα παραπέρα, αφού αντέτεινε πως κανένας δεν σέβεται την εμπιστευτικότητα όλων των επαφών όσο εκείνος και κανένας δεν του έχει πάρει κουβέντα, όπως είπε χαρακτηριστικά, για όσα γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

«Πρέπει να ντρέπονται για τις αποκρατικοποιήσεις»

Ο κύριος Βαρουφάκης έκανε επίθεση και στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις, λέγοντας πως «πρέπει να ντρέπεται για το σαθρό τρόπο που γίνονταν».

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ και των Περιφερειακών Αεροδρομίων, υποστήριξε ότι «η Κυβέρνηση δεν είναι δογματική», ενώ αναφερόμενος στο θέμα της αποκρατικοποιήσεις του Αστέρα, είπε ότι «εμείς είπαμε στους εταίρους ότι θα σεβαστούμε τις διαδικασίες».

Πάντως, στον Υπουργό Οικονομικών άσκησαν σήμερα δριμεία κριτική όλα τα κόμματα, ενώ στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σταχυολόγησαν και, αντιφάσεις του όπως αναφέρουν, που καθιστούν επικίνδυνο τον Γιάνη Βαρουφάκη για την εθνική οικονομία.