X

Σάλλας: απαραίτητη η συμφωνία, για να αρθούν οι αβεβαιότητες

Η υπογραφή της θα οδηγήσει σε αποκατάσταση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία επεσήμανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Κέρδη 23 εκ. στο πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε ο Όμιλος.

Ant1news

«Η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμικούς εταίρους είναι απαραίτητη για τη χώρα, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες και να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην οικονομία και την ελληνική αγορά» τονίζει σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

Ο κ. Σάλλας επισημαίνει ότι «η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, την πρόσβασή του σε φθηνότερες πηγές χρηματοδότησης και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Η αποκατάσταση της ρευστότητας είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας».

Όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, «αυτός είναι και ο προσφορότερος τρόπος για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, καθώς επιτρέπει την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και την άσκηση αναδιανεμητικής πολιτικής για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων», συμπληρώνοντας ότι «η Τράπεζα Πειραιώς προετοιμάζεται, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ευθύνες και το ρόλο της στην ελληνική οικονομία».

Η δήλωση του Μιχάλη Σάλλα έγινε με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του 2015, κατά το οποίο η Τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ .

Στο διάστημα αυτό οι προβλέψεις για δάνεια ανήλθαν στα 278 εκ. ευρώ από 481 εκ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι καταθέσεις πελατών του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 46,5 δις ευρώ.

Τα δάνεια στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 64,5 δις ευρώ και στο εξωτερικό στα 6,9 δις ευρώ, με τα δάνεια προς επιχειρήσεις να αντιπροσωπεύουν το 65% του συνόλου των δανείων του ομίλου και τα δάνεια προς ιδιώτες το 35% (25% στεγαστικά και 10% καταναλωτικά).

Ο σχηματισμός των νέων δανείων σε καθυστέρηση, που σχεδόν μηδενίσθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2014, μετά από μακρά πορεία αποκλιμάκωσης, παρουσίασε ελαφρά αντιστροφή της τάσης στο πρώτο τρίμηνο του 2015, λόγω της εξελισσόμενης οικονομικής αβεβαιότητας και διαμορφώθηκε στα +0,3 δις ευρώ.

Στην ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς επισημαίνεται ότι «η ταχύτερη δυνατή εξάλειψη της τρέχουσας αβεβαιότητας, μέσω της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην επάνοδο της πτωτικής τάσης στα νέα δάνεια σε καθυστέρηση».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος, τονίζει ότι « «παρά την οικονομική αβεβαιότητα που επηρέασε αναπόφευκτα τόσο τη ρευστότητα όσο και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, τα αποτελέσματα του ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε -69 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015 έναντι -246 εκ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Ειδικά, η τράπεζα στην Ελλάδα κατέγραψε το πρώτο θετικό αποτέλεσμα 23 εκ. ευρώ, μετά το πρώτο τρίμηνο του 2011».