X

Βαρουφάκης: Συμφωνία πριν τις 30 Ιουνίου

Εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως θα βρεθεί λύση. Αποκάλυψε πως δέχθηκε απειλή για έλεγχο κεφαλαίων (capital control). Αντίθετος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ant1news

Συμφωνία πριν τις 30 Ιουνίου «βλέπει» ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μετά από αυτή προτείνει κοινή συνέντευξη Τύπου των Αλέξη Τσίπρα, Άγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι ώστε να δοθεί σήμα στις αγορές ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον των διαπραγματεύσεων και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν παράδοξα λίγο πριν την συμφωνία. «Όταν υπάρχει ένα παράδοξο είναι και από τις δύο πλευρές» είπε το πρωί μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών και τάσσεται υπέρ της ενιαίας συμφωνίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια «πολύπλοκη διαπραγμάτευση που δυναμιτίζεται από την εσωτερική διαφωνία των δανειστών, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ, ενώ σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ είπε ότι το ελληνικό δημόσιο στοχεύει πάντα στην αποπληρωμή όλων των δικαιούχων.

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του Γιάνη Βαρουφάκη ότι δέχθηκε μια μεγάλη απειλή όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο Οικονομικών από ευρωπαίο υψηλόβαθμο παράγοντα, ο οποίος του είπε πως εάν δεν υπογράψει η κυβέρνηση μνημόνιο, θα υπάρξει capital control.

Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα ή αύριο θα αποφασίσει για το ποιος θα αντικαταστήσει την Έλενα Παναρίτη, ο διορισμός της οποίας ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ ήταν δική του και του Γιώργου Σταθάκη, όπως είπε.

Τέλος, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ δήλωσε ότι δεν μπήκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η κατάργησή του, αλλά αφού κλείσει η διαπραγμάτευση, «θα στύψουμε το κεφάλι μας για να δούμε πως θα τον καταργήσουμε. Είναι σκάνδαλο αυτός ο φόρος».