X

ΒΒC: Δήλωση Βαρουφάκη ότι "εξετάζουμε capital control και κλείσιμο τραπεζών από Δευτέρα"

Δηλώσεις σοκ από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο BBC. Έλεγχος στη μεταφορά κεφαλαίων και στις αναλήψεις από αύριο. Κλειστές οι τράπεζες.

Ant1news

Τις σκέψεις της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα αποκάλυψε στο ραδιόφωνο του BBC ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση συζητά την εφαρμογή capital control και το κλείσιμο των τραπεζών τη Δευτέρα.

Ο έλεγχος στη μεταφορά κεφαλαίων και στις αναλήψεις αποτελεί μέτρο της κυβέρνησης μπροστά στην ανησυχία των πολιτών, μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Σχετική ανάρτηση έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο δημοσιογράφος του BBC, Mark Mardell:

Μάλιστα, σήμερα καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, το οποίο έχει συσταθεί από το 2010 με στόχο να παρεμβαίνει όταν διαταράσσεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει αυτήν την ώρα, ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης, στις 16.00, έχει οριστεί η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας. Στη σύσκεψη της οποίας θα προεδρεύσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, θα πάρουν μέρος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και ο Υποδιοικητής Γιάννης Μουρμούρας και εκ μέρους των τραπεζιτών η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters η EKT εξετάζει να αυξήσει το «κούρεμα» των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών, αλλά να διατηρήσει το σύστημα παροχής έκτακτης ρευστότητας, για 48 ώρες, αναμένοντας θετική εξέλιξη και πιθανή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - δανειστών.