X

Μέρκελ: Έκανα πρόταση στον Τσίπρα για αναδιάρθρωση χρέους

Η Άγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ότι προσέφερε την Παρασκευή στην ελληνική κυβέρνηση ένα τρίτο πρόγραμμα και αναδιάρθρωση του χρέους ή ελάφρυνσή του. Τι λέει το Spiegel σε ρεπορτάζ του.

Ant1news

Αίσθηση προκαλεί αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο ισχυρίζεται ότι η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υποχώρησε από τις «κόκκινες γραμμές» της, προσφέροντας στην Αθήνα ένα πακέτο συμφωνίας, το οποίο ξεπερνούσε την καλύτερη προσφορά που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι δανειστές.

Ειδικότερα, το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συμφωνία που περιελάμβανε:

  • Ένα τρίτο πακέτο βοήθειας
  • Μερική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
  • Πακέτο επενδύσεων συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα επενδύσεων είχε ήδη βάλει στο τραπέζι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την αίσθηση προκαλεί ο συνδυασμός των δύο πρώτων στοιχείων. Δηλαδή ένα τρίτο πακέτο βοήθειας μαζί με κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος «πάγωσε» κάθε είδους διαπραγμάτευση και ως εκ τούτου η πρόταση της Μέρκελ έπεσε στο κενό.

Το Spiegel υπογραμμίζει ότι η κα Μέρκελ ήξερε εκ των προτέρων ότι θα συναντούσε ισχυρές αντιδράσεις όχι μόνο από τους εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό, τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD, αλλά και στους κόλπους της συμμαχίας της CDU / CSU (Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές).

Συμπληρώνει ότι η επίμαχη «πρόταση» είχε προκαλέσει την έντονη δυσφορία του συντηρητικού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα απέκλειε κάθε πληροφορία για την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου.

Παρ’ όλα αυτά, η Καγκελάριος Μέρκελ ήταν διατεθειμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να πείσει τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης και την «περάσει» από την Bundestag. Όλα αυτά, βέβαια, εφόσον επιτυγχανόταν ένας συμβιβασμός. Κάτι που δεν έγινε ποτέ…

Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου σήμερα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Ίζα Μουσταφά.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το τρέχον πρόγραμμα λήγει τα μεσάνυχτα και ότι δεν γνωρίζει κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει αυτήν την προθεσμία. Επεσήμανε, πάντως, ότι η πόρτα θα παραμείνει ανοιχτή και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. «Η ΕΕ δεν θα κόψει τη γραμμή συνομιλίας με την Ελλάδα. Αυτό δεν συνηθίζεται στην ΕΕ», είπε η Μέρκελ.

«Η τελευταία πρόταση από την Κομισιόν προς την Ελλάδα που γνωρίζω είναι αυτή που είχε κατατεθεί την προηγούμενη Παρασκευή», υπογράμμισε η καγκελάριος σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται.