X

Μπερνάνκι: Οι Ευρωπαίοι δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων

Ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επικρίνει τους ισχυρούς της Ευρώπης για τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα.

Ant1news

Άκρως επικριτικό είναι το άρθρο του Μπεν Μπερνάνκι, πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την στάση που κράτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας απέναντί της.

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στο blog του στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Brookings, ο κ. Μπερνάνκι γράφει: «Αυτή την εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για νέα σκληρά μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εκτονώνοντας (προς το παρόν τουλάχιστον) την κρίση του δημόσιου χρέους της χώρας. Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να ρωτήσω: Πιστεύετε ότι η Ευρώπη τήρησε το δικό της μέρος της συμφωνίας; Ειδικότερα, η ηγεσία της ευρωζώνη προσφέρει την ευρεία οικονομική ανάκαμψη που χρειάζεται για να δώσει σε χώρες όπως η Ελλάδα μία εύλογη ευκαιρία να πετύχει τους στόχους όσον αφορά στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τα δημοσιονομικά; Μακροπρόθεσμα, τα ερωτήματα αυτά έχουν προφανώς μεγαλύτερο αντίκτυπο για την Ευρώπη και για τον κόσμο από ό,τι τα ερωτήματα για το κατά πόσο αν η μικρή Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της.»

Δυστυχώς, γράφει ο κ. Μπερνάνκι, οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι επίσης προφανείς. Ο πρώην επικεφαλής της Fed επισημαίνει πως από την παγκόσμια οικονομική κρίση, τα αποτελέσματα στην ευρωζώνη ήταν εξαιρετικά απογοητευτικά.

Το άρθρο καταλήγει με δύο συγκεκριμένες προτάσεις:

Πρώτον, οι διαπραγματεύσεις για το αδιαμφισβήτητα μη βιώσιμο χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να βασίζονται σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Εάν η ευρωπαϊκή ανάπτυξη αποδειχθεί ασθενέστερη από την προβλεπόμενη, κάτι που με τη σειρά του θα καταστήσει δυσκολότερη την ανάκαμψη για την Ελλάδα, τότε θα πρέπει να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια στην Αθήνα για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της.

Δεύτερον, ήρθε η ώρα για τους ηγέτες της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μεγάλων και συνεχών εμπορικών ανισορροπιών (είτε πρόκειται για πλεονάσματα είτε για ελλείμματα), που σε ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών, όπως η ευρωζώνη, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους. Ο κ. Μπερνάνκι σημειώνει πως πρέπει και οι πιστωτές να προσαρμόζουν τις απαιτήσεις τους βάσει των συνθηκών που υπάρχουν ανά περιόδους.