X

Απειλεί με παραίτηση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

«Κανείς δε μπορεί να με υποχρεώσει να παρακάμψω τα πιστεύω μου», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην Καγκελάριο Μέρκελ.

Ant1news

Στα άκρα είναι αποφασισμένος να οδηγήσει την αντιπαράθεσή του με την Καγκελάριο Μέρκελ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Σόιμπλε απειλεί ακόμη και με παραίτηση στην περίπτωση που εξωθηθεί να υιοθετήσει μία στάση που θα είναι αντίθετη με τα πιστεύω του.

«Οι πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για τις θέσεις τους. Κανείς δε μπορεί να τους υποχρεώσει να ενεργήσουν ενάντια στα πιστεύω τους», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Εάν κάποιος προσπαθήσει να το κάνει, θα πάω στον Πρόεδρο και θα υποβάλω την παραίτησή μου», προειδοποίησε.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του γερμανικού περιοδικού, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχθηκε πως είχε διαφορετικές απόψεις με την Καγκελάριο Μέρκελ όσον αφορά στους χειρισμούς της στην ελληνική κρίση. «Σε μία Δημοκρατία, είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», σημείωσε.

Πρόσφατα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επέκρινε έντονα το σχέδιο Σόιμπλε για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Σε έναν συνασπισμό, πρέπει το κάθε κόμμα να σέβεται τις θέσεις του άλλου», αρκέστηκε να δηλώσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την Παρασκευή, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε των χειρισμών του στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ενώπιον της Bundestag (της γερμανικής Κάτω Βουλής). Και μπορεί τελικά η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας να εγκρίθηκε στην ψηφοφορία, ωστόσο τα 60 «όχι» βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) συνιστούν ένα ξεκάθαρο σινιάλο εσωκομματικής κριτικής.

Απορρίπτει τις εικασίες το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέρριψε εικασίες σε σημερινά δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί εξαιτίας διαφορών απόψεων με την Καγκελάριο Μέρκελ για το θέμα της Ελλάδας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στη σαφή απάντηση που έδωσε ο Σόιμπλε όταν ερωτήθηκε αν σκέπτεται να ζητήσει από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει από τις υποχρεώσεις του, η οποία ήταν: «Όχι. Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;»

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει περαιτέρω τα δημοσιεύματα.