X

Βαρουφάκης: Είχαμε “Plan Β”… αλλά δεν ήταν το Grexit

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε μιλώντας στο CNN ότι έγιναν λάθη στις διαπραγματεύσεις, αλλά επέκρινε τους δανειστές για τη στάση τους.

Ant1news

«Κάναμε λάθη, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό» παραδέχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Και θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο για ορισμένα από αυτά», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ.

«Η αλήθεια, όμως» συνέχισε «είναι ότι η πανίσχυρη τρόικα των πιστωτών δεν ήθελε μία έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία». «Ενδιαφέρονταν περισσότερο για να ταπεινώσουν αυτήν την κυβέρνηση και να την ανατρέψουν ή έστω να την υποχρεώσουν να ανατρέψει την πολιτική της», υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης.

Επισήμανε στην Κριστιάν Αμανπούρ πως παραιτήθηκε και δεν αποπέμφθηκε, προσθέτοντας ότι κατανοεί τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Του είχαν δώσει μία επιλογή: Αυτοκτονία ή Εκτέλεση», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε πως ήταν καλύτερα για τον ελληνικό λαό εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με το οποίο και η ίδια διαφωνεί», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σε ερώτηση για το εάν συμμερίζεται την άποψη του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν που δήλωσε χθες ότι ίσως υπερεκτίμησε τις ικανότητες της ελληνικής κυβέρνησης, απάντησε καταφατικά.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε επίσης ότι δεν είναι αλήθεια πως η Αθήνα δεν είχε έτοιμο ένα εναλλακτικό σχέδιο. «Είχαμε Plan B. Το είχαμε αναπτύξει στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού» υποστήριξε.

Ταυτόχρονα, όμως, ανέφερε πως το “Plan Β” δεν ήταν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά ένα παράλληλο νόμισμα. Πρόσθεσε δε πως ένας από τους λόγους που παραιτήθηκε ήταν το γεγονός ότι δεν του δόθηκε το «πράσινο φως» να το ενεργοποιήσει στην περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία με τους δανειστές.