X

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης σε ντοκιμαντέρ για τον Σόιμπλε

Εντυπωσιαστήκαμε από τις δωρεάν διαλέξεις του Βαρουφάκη στα Eurogroup, λέει με αρκετή δόση ειρωνείας. Τι λέει για το σχέδιο Grexit.

Ant1news

Την περίοδο των δραματικών διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ξέκλεψε» λίγο χρόνο για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στον ίδιο, από τον βραβευμένο δημοσιογράφο-συγγραφέα και παραγωγό Στέφαν Λάμπι.

Σε αυτό ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων και το περιβόητο σχέδιο του για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ δε θα μπορούσε να μην κάνει ειδική μνεία στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ήταν έντονη η παρουσία του στα media. Ήταν ένας αστέρας των ΜΜΕ» λέει για τον Βαρουφάκη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συνεχίζει: «Περιφερόταν με την μοτοσυκλέτα και το κράνος του. Τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνταν πολύ με το γεγονός ότι δεν φορούσε γραβάτα και είχε ξεκούμπωτο το επάνω κουμπί του πουκάμισου, το οποίο ήταν έξω από το παντελόνι. Δεν το βρίσκω τόσο συναρπαστικό, για να ασχολούνται με το εάν κάποιος φοράει γραβάτα ή όχι. Αυτά δεν είναι και τόσο σοβαρά πράγματα, κατά την γνώμη μου» λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρεται στην παρουσία του μέχρι πρότινος ομολόγους του στις συνεδριάσεις του Eurogroup. «Εγώ και οι συνάδελφοί μου εντυπωσιαστήκαμε από τις δωρεάν και μακροσκελείς διαλέξεις του. Ήταν κάτι που μας είχε λείψει», σημειώνει με αρκετή δόση ειρωνείας.

 

Η σύγκριση με τον Δρ. Φρανκενστάιν

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης να δηλώνει πως είχε προειδοποιήσει τον κ. Σόιμπλε να μη γίνει νέος Δρ. Φρανκενστάιν. «Του έχω πει πως εάν ακρωτηριάσει την Ευρώπη, αφήνοντας έξω την Ελλάδα, θα ενίσχυσε τις φυγόκεντρες, καταστροφικές και σκοτεινές δυνάμεις της ηπείρου μας. Και δε θα μπορούσε να τις ελέγξει, όπως έγινε και με τον Δρ. Φρανκενστάιν».

 

Η Μέρκελ γνώριζε «λέξη προς λέξη» το σχέδιο για προσωρινό Grexit

Όσον αφορά στο περιβόητο σχέδιο για προσωρινό Grexit, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει στο ντοκιμαντέρ: «Είχε καταστρωθεί σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών και είχε εγκριθεί επανειλημμένα από τη γερμανική κυβέρνηση».

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι την Παρασκευή 10 Ιουλίου είχε συζητήσει εκτενώς με την Καγκελάριο Μέρκελ το συγκεκριμένο σχέδιο «λέξη προς λέξη», ενώ είχε ενημερωθεί τηλεφωνικώς και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Συμπληρώνει επίσης ότι και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούσαν πως αυτή ήταν η καλύτερη λύση.

 

Πεισματάρης, αλλά πιστός

Παρά την σκληρή στάση που υιοθέτησε ο ίδιος καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει πως τον τελευταίο λόγο έχει πάντα η Καγκελάριος Μέρκελ.

«Όπως είναι φυσικό σε μία κυβέρνηση, εάν δεν υπάρχει ομοφωνία, τότε ο τελευταίος λόγος ανήκει στον πρωθυπουργό, εν προκειμένω στην Καγκελάριο». Εάν ένας υπουργός έχει διαφορετική άποψη, τότε έχει την επιλογή να παραιτηθεί, εξηγεί, αφού «κανείς δεν είναι υπουργός ενάντια στη θέλησή του».

Αναγνωρίζει, πάντως, πως κατά καιρούς βάζει «δύσκολα» στην Καγκελάριο Μέρκελ. «Όπως της είχα πει όταν μου πρότεινε να αναλάβω το Υπουργείο Οικονομικών: Είμαι αρκετά πεισματάρης, αλλά πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι είμαι πιστός».

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σόιμπλε: Δύναμη και Αδυναμίες» θα προβληθεί από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD στις 24 Αυγούστου.