X

Κατάινεν: Εθνική ευθύνη οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανάπτυξη

Πρόθεσή του να στηρίξει τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις μέσω της συμμετοχής τους στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ant1news

«Περισσότερη Ευρώπη συμβαδίζει με μεγαλύτερη υπευθυνότητα των μελών της. Η ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εθνική ευθύνη», τονίζει σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 ο Φιλανδός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Ανάπτυξης, Εργασίας και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, τονίζοντας ότι κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί να μεταφέρει τη δική του εθνική στους ώμους των άλλων κρατών.

Παράλληλα, ο κ. Κατάινεν, τονίζει την αναγκαιότητα να τηρήσει η ελληνική πλευρά τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

«Το Eurogroup και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει σε ένα μνημόνιο που ξεκαθαρίζει ποιες μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες ή έχει καταγράψει πού χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Αυτό που ως στιγμής έχω ακούσει από τις ελληνικές αρχές είναι ότι δεσμεύονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», αναφέρει ο κ. Κατάινεν και προσθέτει:

«Το Eurogroup, φυσικά, παρακολουθεί στενά την κατάσταση, καθώς πρόκειται για ζήτημα αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής και είναι πολύ σημαντικό οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να πιστεύουν ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν αυτά που έχουν υποσχεθεί ότι θα κάνουν. Αλλά δεν έχουμε αμφιβολίες για αυτό. Πρόσφατα, η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων τέθηκε αρκετές φορές σε εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και έχουμε καταλάβει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους».

Ακόμα, ο κ. Κατάινεν εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις μέσω της συμμετοχής τους στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανάπτυξης όπως είπε σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ελλάδα ξανά για να βρει, όπως είπε, πρακτικούς τρόπους να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές και επίσης να δώσει κάποιες ιδέες στον ιδιωτικό τομέα, αναφορικά με το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ευρωπαϊκά εργαλεία.