X

Μίχαλος: Το 2016 μπορεί να αποκτήσει θετικό πρόσημο, αν...

Ο Πρόεδρος ΚΕΕ και ΕΒΕΑ κάνει τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει και σημειώνει τα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για το 2016.

Ant1news

Το δικό του μήνυμα για το έτος που φεύγει στέλνει ο Πρόεδρος ΚΕΕ και ΕΒΕΑ. Χαρακτηρίζει το 2015 ως ένα έτος που σημαδεύτηκε από "ακραία οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα" και πιστεύει ότι το 2016 μπορεί να αποκτήσει θετικό πρόσημο.

Ταυτόχρονα, θέτει και τα ζητήματα με άμεση προτεραιότητα για το 2016, με πρώτο την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Το μήνυμα του Κ. Μίχαλου

«Το 2015 ήταν ένα έτος  που χαρακτηρίστηκε από ακραία οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και από εξελίξεις που είχαν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία της αγοράς.

Θα ήταν υπεραισιόδοξο να ισχυριστούμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, έχοντας βιώσει τις ανατροπές της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο, την προηγούμενη χρονιά υπήρξε ένα – μοναδικό ίσως – θετικό στοιχείο: για πρώτη φορά μετά το 2010 έχουμε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συμφωνούν ότι η διάσωση της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη.

Το 2016 μπορεί να αποκτήσει θετικό πρόσημο, εφόσον διασφαλιστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Το κύριο ζητούμενο είναι η αναχαίτιση της ύφεσης και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, με κινητήριο δύναμη τις ιδιωτικές επενδύσεις και την εξωστρεφή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, έχοντας αντέξει τους κλυδωνισμούς της χρονιάς που φεύγει, χρειάζονται ένα βιώσιμο περιβάλλον, για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να ανακτήσουν τη δυναμική τους και να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Αυτό που ζητούν και αξιώνουν από το πολιτικό σύστημα, είναι σταθερότητα, σοβαρή διακυβέρνηση και μεταρρυθμίσεις».

Ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για το 2016 είναι:

-η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και της εμπιστοσύνης των καταθετών, ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες πιστώσεις και να επιστρέψει το κόστος του χρήματος σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

-να πάψει επιχειρηματικότητα να βρίσκεται στο στόχαστρο της φορολογικής πολιτικής, με την κάθε μέρα να φέρνει νέες αυξήσεις φόρων και άλλες επιβαρύνσεις. Χωρίς ένα σταθερό, απλό και ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης.

-η αναζωογόνηση του επενδυτικού τοπίου, που έχει παγώσει εδώ και  πολλούς μήνες. Απαιτείται άμεση ενεργοποίηση του Επενδυτικού Νόμου και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με νέα κίνητρα για μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και νέα εργαλεία για τη στήριξη της Μικρομεσαίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Σήμερα δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια της πολυδιάσπασης και της σπατάλης διαθέσιμων πόρων σε αποσπασματικές δράσεις, οι οποίες δεν παράγουν αναπτυξιακό άθροισμα. 

-η διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη, το οποίο θα ακολουθείται ανεξάρτητα από τις εναλλαγές προσώπων και κομμάτων στην κυβέρνηση. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να επικεντρώνει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, με τη δημιουργία νέων, καινοτόμων βιομηχανιών, που θα παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, με διαφοροποίηση και αναβάθμιση της παραγωγής του παραδοσιακού βιομηχανικού χώρου, με ενίσχυση και την ανάδειξη νέων, εξωστρεφών κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

-να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα: για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, τη δημιουργία συνθηκών πραγματικού ανταγωνισμού στις αγορές και τη διαμόρφωση ενός απλούστερου και σταθερού θεσμικού πλαισίου, με ξεκάθαρους κανόνες που ισχύουν για όλους.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, έχοντας αντέξει τους κλυδωνισμούς της χρονιάς που φεύγει, χρειάζονται ένα βιώσιμο περιβάλλον, για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να ανακτήσουν τη δυναμική τους και να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Αυτό που ζητούν και αξιώνουν από το πολιτικό σύστημα, είναι σταθερότητα, σοβαρή διακυβέρνηση και μεταρρυθμίσεις.