X

Ικανοποίηση Ντάισελμπλουμ από τη συνάντηση με Τσακαλώτο

Ο υπουργός Οικονομικών επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο, όπου θα συναντήσει τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ant1news

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα διεξήχθησαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συνομιλίες που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Ολλανδό ομόλογό του και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup φέρεται να διευκρίνισε στον κ. Τσακαλώτο ότι η “πολύμηνη διαπραγμάτευση” στην οποία είχε αναφερθεί πρόσφατα, αφορούσε μία συνολική λύση στο ελληνικό ζήτημα, που θα περιλαμβάνει και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Οι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στα πεδία του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού είναι οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος στήριξης, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ατζέντα του επικεφαλής του Eurogroup Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέβασε στο twitter μήνυμα στο οποίο χαρακτηρίζει «καλές» τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος την Τετάρτη επισκέπτεται το Βερολίνο για να συναντήσει τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την Πέμπτη, ο κ. Τσακαλώτος θα συμμετάσχει στο πρώτο Eurogroup της χρονιάς και μία ημέρα μετά αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, ώστε να ξεκινήσουν οι τριήμερες διεργασίες, που θα οδηγήσουν στη συνολική αποτίμηση της κατάστασης.

 

Μηνύματα αλλά και έπαινοι από τον Τζακ Λιου για την Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, επικοινώνησε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Συνεχάρη την Αθήνα για τις έως τώρα μεταρρυθμίσεις και την κάλεσε να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ταυτόχρονα, όμως, τόνισε και τον «σημαντικό ρόλο» στις μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ, το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να «αποβληθεί» την τρόικα των δανειστών.

Ζήτησε από τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τη δέσμευση και να βάλουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο μονοπάτι, εφόσον η Αθήνα πράξει τα συμφωνηθέντα .