X

Προειδοποίηση Μοσκοβισί στην Αθήνα: Ας μην παίζουμε με το ΔΝΤ

Το 2016 θα πρέπει να είναι χρονιά λύσεων, τονίζει ο κοινοτικός επίτροπος. Στέλνει μήνυμα ότι για την επιτυχή αξιολόγηση κλειδί είναι το ασφαλιστικό.

Ant1news

Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα στέλνει ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην παίζει με το ΔΝΤ.

Ο ίδιος υπογραμμίζει την ανάγκη παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα και σημειώνει ότι η συμμετοχή του δεν είναι απλώς πολύτιμη για την Ελλάδα αλλά και θέμα αξιοπιστίας. «Για πολλές χώρες μέλη η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, όχι μόνον για τη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά, την ώρα που στην Αθήνα συζητείται έντονα η αποκάλυψη του Bloomberg ότι η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθούν στο Νταβός, στις 21 Ιανουαρίου.

Το 2015 ήταν ήδη αρκετά σύνθετο και για αυτό, το 2016 θα πρέπει να είναι «μια χρονιά των λύσεων», δηλώνει στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, τονίζοντας ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι το κλειδί για την επιτυχή αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, ο ίδιος εκφράζει την αισιοδοξία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα λόγο και για οικονομική ανάκαμψη που έχει ξεκινήσει στη χώρα. «Το καλοκαίρι μιλούσαμε ακόμη για Grexit, στο τέλος όμως επικράτησε η λογική», σημειώνει ο ίδιος.

Εξάλλου, εκτιμά ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κινείται «δραστήρια και εποικοδομητικά», παρά το ότι καλείται να προβεί σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και το ασφαλιστικό. Δεν ξεχνά πάντως να υπενθυμίσει ότι μόνο τότε οι δανειστές θα ασχοληθούν με το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι το 2015 η Ευρώπη απάντησε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αλλά και με εγωισμό, ενώ έστειλε και μήνυμα να προστατευθεί η Ευρώπη από εκείνους οι οποίοι εκμεταλλεύονται την εξαθλίωση για να πετύχουν τους στόχους τους.