X

Τσακαλώτος: Υπάρχουν “αγκάθια” αλλά πρέπει να τελειώνουμε

"Καήκαμε, χωρίς συμφωνία γρήγορα", τόνισε. "Κραχ" στο Χρηματιστήριο, εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων και σεναρίων για κάλπες. Βολές στο Μαξίμου απο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ant1news

Αγώνα δρόμου για να κλείσει με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση εντός του Φεβρουαρίου δίνει η κυβέρνηση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα, παραδέχθηκε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Πρέπει να τελειώνουμε γρήγορα, γιατί αν πάμε τον Μάιο και τον Ιούνιο καήκαμε», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, ενημερώνοντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν “αγκάθια” στη συζήτηση και πως οι διαφωνίες θα βρεθούν και πάλι στο τραπέζι όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα.

«Υπάρχουν διαφωνίες που θα συζητήσουμε όταν επιστρέψουν. Το δάσος είναι ότι συμφωνούν στην αρχιτεκτονική που προτείνουμε και ότι το ασφαλιστικό πρέπει να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα», είπε και πρόσθεσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση για το που θα κλείσει το κενό για το 2015 αλλά και για την απόδοση των μέτρων και δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή τους θα υπάρχει το τελικό κείμενο.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με το «κλείσιμο» της αξιολόγησης «θα έχουμε περάσει ένα μεγάλο κομμάτι από τις δυσκολίες». Σε ότι αφορά στα εργασιακά, είναι εκτός πεδίου αξιολόγησης. Θα συγκροτηθεί, όπως είπε, μια επιτροπή και μόνο όταν αυτή αποφανθεί θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία.

"Μαύρη Δευτέρα" στο Χρηματιστήριο

Σε χαμηλό 4ετίας, με "μίνι κραχ" έκλεισε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας!

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε και κάτω από τα χαμηλά του Ιουνίου του 2012, τις 471 μονάδες, εν μέσω αβεβαιότητας γύρω από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και εν μέσω έντονων κοινωνικών αντιδράσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενώ την αγορά επηρέασαν και τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, κινούμενες σε χαμηλά 15 μηνών.

Η υποχώρηση κάτω από την ισχυρή στήριξη των 470 μονάδων δημιουργεί ανησυχία στους αναλυτές, καθώς τα επίπεδα αυτά χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κρίσιμα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 464,23 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 7,87%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 460,56 μονάδες (-8,60%). Από τις αρχές του έτους, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει απώλειες 26,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 59,37.

ΝΔ: Η Κυβέρνηση συντηρεί την αβεβαιότητα

«Η Κυβέρνηση συντηρεί την αβεβαιότητα και πρέπει να αλλάξει πορεία και τακτική» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, σημειώνοντας ότι «μας ανησυχεί βαθύτατα η δραματική πτωτική πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας». 

Όπως τονίζει η ΝΔ το «κραχ» στο Χρηματιστήριο «συνδέεται με την αίσθηση διογκούμενης πολιτικής αβεβαιότητας, που η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία προκαλεί», με την αξιωματική αντιπολίτευση να καλεί την Κυβέρνηση «να αλλάξει άμεσα πορεία και πολιτική. Ειδάλλως, αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στη χώρα και τον Ελληνικό λαό».