X

ΓΓ Υπουργείου Οικονομικών: Το ΔΝΤ μας ζητά να μην πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις!

Με σκληρή γλώσσα επιτέθηκε στο Ταμείο και τους τεχνοκράτες του, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ώρες μετά τα "καλά λόγια" του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Ευθεία επίθεση με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των τεχνοκρατών του, προφανώς βάζοντας στο στόχαστρο την Ντέλια Βελκουλέσκου, εξαπέλυσε ο ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, λιγότερες από 24 ώρες αφότου ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, σύγκλιση των δύο πλευρών κι αισιοδοξία για συμφωνία σε όλα μέχρι τις 22 Απριλίου. 

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης κατηγόρησε και μάλιστα χωρίς περιστροφές το ΔΝΤ όχι απλώς για «τρικλοποδιές», αλλά για ιδεοληψία και χρήση λανθασμένων στοιχείων, κάτι που προ ημερών είχε γίνει κι απο τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών, δείχνοντας ότι η ελληνική πλευρά ακολουθεί την τακτική του "σκωτσέζικου ντους" στις δημόσιες τοποθετήσεις του για την στάση του Ταμείου.

«Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ μας παρουσιάζουν ανακριβή στοιχεία» 

Ο κ. Κουτεντάκης τονίζει ότι «έχουν ιδεοληψίες και τα στοιχεία τους είναι ανακριβή», βάζοντας στο στόχαστρο το ΔΝΤ, το οποίο κατά την κυβέρνηση είναι υπεύθυνο για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση και ακολούθως για τις συνθήκες ασφυξίας που δημιουργούνται στην οικονομία.

«Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ» υπογράμμισε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, βάζοντας στο κάδρο και τους Ευρωπαίους, οι οποίοι αν και συμφώνησαν το καλοκαίρι για εκταμίευση κονδυλίων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έκτοτε σφυρίζουν αδιάφορα, φτάνοντας στο σημείο να προτείνουν πάλι την καθυστέρηση μισθών- συντάξεων αν ζορίζονται τα κρατικά ταμεία.

"Μας λένε «μην πληρώσετε μισθούς-συντάξεις»"

«Τους το έχουμε πει. Δεν τίθεται ζήτημα να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Αν φτάσουμε ποτέ εκεί- και δεν είμαστε κοντά- μπορεί να μην πληρώσουμε χρέος», τόνισε ο κ. Κουτεντάκης, αποκαλύπτοντας ότι ακόμα και τώρα, στα τεχνικά κλιμάκια, υπάρχουν κάποιοι τεχνοκράτες που επιμένουν στη λογική των καθυστερήσεων στις εσωτερικές πληρωμές, προκειμένου να πληρώνονται κανονικά τόκοι και χρεολύσια.

«Η λογική τους είναι η ίδια. Θέλουν να φτάσεις στο χείλος του γκρεμού, να φτάσεις στο αμήν», υποστήριξε ο Γ.Γ., συμπληρώνοντας ότι αν και τώρα δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα, η κατάσταση εξ ορισμού της μη καταβολής των καθυστερούμενων δόσεων, δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον.

 

«Τους λέμε ότι αυτή η αβεβαιότητα (σ.σ. η μη εκταμίευση πόρων για την πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου) κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και μας κάνουν συστάσεις για το ποιες δαπάνες πρέπει να κόψουμε», τόνισε ο ίδιος. 

Ως προς τις διαπραγματεύσεις για το περιβόητο δημοσιονομικό κενό, ο Γενικός Γραμματέας εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι αν και το 2015 έχει «κλείσει», με ανεπίσημο πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2%, οι τεχνοκράτες του Ταμείου επιμένουν για πρωτογενές έλλειμμα 0,6%- δηλαδή περίπου 1,5 δις ευρώ διαφορά- χωρίς να εξηγούν το πού βασίζουν αυτές τις εκτιμήσεις.

Επί της ουσίας, δημοσιονομικό κενό για το 2016 υπάρχει, αλλά σύμφωνα με την ελληνική πλευρά οφείλεται στην υποαπόδοση ή στη μη απόδοση μέτρων που έχουν συμφωνηθεί. Από την άλλη πλευρά, οι καλύτερες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις του 2015 έχουν θετική επίπτωση (carry over) στη φετινή χρονιά, η οποία αποτελεί, όμως, ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης. 

"Η φορολογία δεν θα έχει αναδρομική ισχύ"

Το μόνο σίγουρο- όσο μπορεί να είναι κανείς σίγουρος όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση- είναι ότι οι αλλαγές στη φορολογία δεν θα έχουν αναδρομικό χαρακτήρα κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έσοδα 180 εκατ. ευρώ από τα ενοίκια και τους αγρότες, θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές.

Ελάφρυνση χρέους για να μπορεί η Ελλάδα να το εξυπηρετεί 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι σε τέτοια επίπεδα που θα μπορεί να εξυπηρετηθεί και κατ΄ επέκταση δεν θα υπάρχει ανησυχία στους επενδυτές. Εκτίμησε, δε, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές πριν από το 2018.

ΝΔ: Δεν υπάρχει ελπίδα με την Αριστερά. Μόνο χειρότερα!

«Με τις σημερινές δηλώσεις του, ο κ. Κουτεντάκης, επανέφερε τη χώρα στις 19 Μαΐου 2015, όταν ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του δήλωνε “προτιμώ να δώσω συντάξεις, παρά τη δόση του ΔΝΤ”»

Τη δραματική συνέχεια τη ζήσαμε.   

Οι δόσεις στο ΔΝΤ δόθηκαν, αλλά νέο Μνημόνιο υπογράφηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι τράπεζες έκλεισαν, κεφαλαιακοί περιορισμοί επιβλήθηκαν, κοινωνικά επιδόματα συρρικνώθηκαν ή καταργήθηκαν, συντάξεις πετσοκόπηκαν, φόροι αυξήθηκαν.   

Σήμερα, στο ίδιο αριστερό έργο θεατές, ο κ. Κουτεντάκης προετοιμάζει την κοινή γνώμη για μια νέα ατέρμονη περίοδο που το μόνο που θα σωρεύσει είναι νέα βάρη στους Έλληνες πολίτες.   

Δεν υπάρχει ελπίδα με την Αριστερά. Μόνο χειρότερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.